Dezastrele naturale grăbesc îmbătrânirea oamenilor. CONCLUZIILE unei cercetări pe maimuțe

Adisa Codruț |
Data publicării:

O echipă de cercetători susțin, în urma testelor pe maimuțe, că dezastrele naturale grăbesc îmbătrânirea la oameni.

Plecând de la efectele uraganul Maria în Puerto Rico, în septembrie 2017, clasată ca o furtună de categorie 4, cercetători din State au analizat impactul acestui stres asupra supraviețuitorilor și a sănătății lor pe termen lung. Uraganul Maria a ucis peste 3.000 de oameni imediat după aceea, a întrerupt curentul pentru aproape toți cei 3,4 milioane de locuitori ai insulei și a provocat daune de peste 100 de miliarde de dolari.

Autorul principal al studiului este Marina Watowich, un student absolvent la Universitatea din Washington și cercetător de știință la ASU. Colaboratori i-au fost specialiști de la Centrul de Cercetare a Primatelor din Caraibe, Universitatea din Pennsylvania, Universitatea din Exeter și New Universitatea York.

O primă concluzie a acestora: efectele dezastrelor naturale ar putea avea îmbătrânirea accelerată molecular în sistemul imunitar al maimuțelor din Puerto Rico. Cercetarea pe maimuțe a evidențiat că 2,75% din populația de macaci a murit imediat după furtună.

”Din acest studiu, am măsurat modificările moleculare asociate cu îmbătrânirea, inclusiv întreruperi ale genelor de pliere a proteinelor, o expresie mai mare a markerului celulelor imune inflamatorii și îmbătrânirea biologică mai veche. (...) În medie, maimuțele care au trăit uraganul aveau profiluri de expresie a genelor imune care au îmbătrânit 2 ani în plus,  aproximativ 7-8 ani de viață umană”, a spus Marina Watowich, conform sciencedaily.

După o analiză atentă a genelor exprimate în celulele imunitare ale macacilor, cercetătorii au descoperit că adversitatea rezultată în urma uraganului ar fi putut accelera îmbătrânirea sistemului imunitar.

Ulterior, cercetătorii au făcut teste pe probe de sânge și au analizat istoricul datelor demografice detaliate de la subseturi de vârstă ale populației de macaci din Cayo Santiago. Concluzia: 4% din genele exprimate în celulele imune au fost modificate după uragan; dintre acestea, genele care au avut o expresie mai mare după uragan au fost implicate în inflamație, iar genele amortizate de uragan au fost cele implicate în traducerea proteinelor, plierea/replierea proteinelor, răspunsul imun adaptativ și celulele T.

Echipa de cercetare a mai găsit o corelație puternică între expunerea la uragan și efectele îmbătrânirii asupra expresiei genelor, unde efectul uraganului a fost similar cu efectul îmbătrânirii sistemului imunitar.

„Descoperirile noastre sugerează că diferențele în expresia genei celulelor imune la indivizii expuși la un dezastru natural extrem au fost în multe privințe similare cu efectele procesului natural de îmbătrânire”, au mai precizat cercetătorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel