Diabet: alimente care pot reduce riscul de apariție a bolii

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Lactate
Lactate

Diabetul este o boală de nutriție, prin urmare, alimentele pe care le consumăm au efect direct. Unele reduc riscul, iar altele îl potențează. Iată care sunt acestea.

Când auziți informații noi despre impactul dietei asupra diabetului zaharat, zahărul este de obicei ingredientul care atrage atenția. Cu toate acestea, un nou studiu sugerează că există o categorie total diferită de alimente care ar putea juca un rol cheie în dezvoltarea diabetului.

O echipă de cercetători de la Universitatea Alberta din Canada și Universitatea de Științe Medicale Shahid Beheshti din Iran a publicat un nou studiu în Nutrition Journal. Cercetătorii - o echipă specializată în dietetică, endocrinologie și știința alimentației - au explorat modul în care alimentele lactate ar putea duce la diabet de tip 2 (tipul indus de obicei de o dietă proastă) în rândul pacienților care erau deja expuși riscului.

Factori de risc pentru diabet

Pe parcursul a trei ani, ei au urmărit tiparele de dietă a 639 de participanți (o împărțire de 50-50 bărbați/femei) care au fost diagnosticați ca pre-diabetici. Apoi, la nouă ani după începerea studiului, au măsurat câți dintre acei pacienți prediabetici au dezvoltat diabet de tip 2.

La cei nouă ani, 25% din cohortă a dezvoltat diabet.

Mai puține produse lactate au fost asociate cu un risc mai mare de diabet.

Autorii spun că, în comparație cu participanții al căror aport de lactate a rămas stabil, cei care și-au redus consumul de lactate totale cu mai mult de jumătate de porție pe zi au prezentat un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2.

Se pare că conținutul de grăsimi a produs efecte și mai specifice...

Lactatele cu conținut scăzut de grăsimi au fost asociate cu un risc mai scăzut de diabet de tip 2.

Cercetătorii raportează că o creștere a consumului de lactate cu conținut scăzut de grăsimi cu jumătate de porție pe zi a fost asociată cu un risc mai scăzut de diabet de tip 2, în comparație cu nivelurile de consum care au rămas aproximativ la fel.

Laptele și iaurtul cu conținut scăzut de grăsimi, cel mai mare impact

Mai exact, participanții care au crescut consumul de lapte și iaurt, ambele cu conținut scăzut de grăsimi, au observat un risc de diabet de tip 2 mai mic cu 43% în medie decât cei al căror consum nu s-a schimbat semnificativ.

Creșterea consumului de iaurt cu conținut scăzut de grăsimi și scăderea celui cu conținut mare de grăsimi au condus la un risc cu 27% mai mic de diabet de tip 2.

Brânza a crescut riscul

Cercetătorii au observat, de asemenea, că atunci când brânza obișnuită (cu grăsimi întregi) a înlocuit laptele cu conținut scăzut de grăsimi, a crescut riscul de diabet de tip 2 cu 66%. Când această brânză a înlocuit iaurtul cu conținut scăzut de grăsimi, riscul a fost cu 47% mai mare.

Explicații posibile

Motive posibile pentru aceste descoperiri, după cum notează cercetătorii, este că atunci când consumul de lactate cu conținut scăzut de grăsimi crește, acesta poate înlocui consumul de alimente mai puțin sănătoase. (Ca un exemplu, o ceașcă de iaurt cu aromă de fructe poate fi un înlocuitor de dorit pentru înghețată pentru o persoană care are poftă de ceva cremos și dulce.)

Ei observă, de asemenea, că fermentarea în iaurt poate afecta pozitiv modul în care organismul procesează zahărul, indiferent de conținutul de grăsime al iaurtului, deoarece împărtășesc ceea ce au descoperit alte studii: „Consumul de iaurt, indiferent de conținutul de grăsimi, a fost asociat cu un risc mai scăzut de diabet zaharat de tip 2”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel