Boala gravă pe care o faci dacă te culci târziu. Nu se vindecă niciodată și macină fiecare părticică din corp

Monika Baciu |
Data publicării:
diabet - FOTO: freepik@pvproduction
diabet - FOTO: freepik@pvproduction

Boala gravă pe care o poți face dacă te culci târziu. Este cronică și îți macină fiecare organ, efectele fiind catastrofale.

Boala gravă pe care o faci dacă te culci târziu. Pentru cei cărora le place să stea treji până târziu sau nu au de ales din cauza programului de lucru, cercetătorii avertizează că aceste obiceiuri nocturne ar putea duce la probleme de sănătate pe termen lung. Aceste persoane se confruntă cu un risc cu 19% mai mare de a dezvolta diabet în comparație cu matinalii, explică un nou studiu.

”Cronotipul, sau preferința circadiană, se referă la momentul preferat de o persoană pentru somn și trezire și este parțial determinat genetic, astfel încât poate fi dificil de schimbat.

Este posibil ca persoanele care cred că sunt ”păsări de noapte” să trebuiască să acorde mai multă atenție stilului lor de viață, deoarece cronotipul lor de seară poate adăuga un risc crescut de diabet de tip 2”, spune Dr. Tianyi Huang, autorul corespondent și epidemiolog asociat la Brigham and Women's Hospital, potrivit Study Finds.

Vezi și: Băuturile care cresc riscul de deces. Duc la cancer hepatic, dar sunt consumate zilnic

Somnul neregulat crește riscul de a dezvolta diabet

Cercetările anterioare ale echipei au descoperit că persoanele cu un program de somn neregulat prezintă un risc crescut atât de diabet, cât și de boli de inimă. De asemenea, au observat că cei cu cronotipuri de seară aveau tendința de a avea mai multe modele de somn neregulate.

Prin acest nou studiu, cercetătorii au urmărit să exploreze legătura dintre cronotip și riscul de diabet, luând în considerare obiceiurile de viață.

Studiul a analizat date de la peste 63.000 de asistente medicale, luând în considerare cronotipul autodeclarat, calitatea dietei, greutatea, indicele de masă corporală (IMC), momentul somnului, precum și obiceiurile de consum de alcool și de fumat.

Aproximativ una din nouă participante s-a identificat ca având un cronotip ”sigur de seară”, în timp ce aproximativ 35 la sută au raportat un cronotip ”sigur de dimineață”.

Restul participanților au fost clasificați ca fiind ”intermediari”, ceea ce înseamnă că nu s-au identificat în mod clar nici ca persoane matinale, nici ca păsări de noapte sau au arătat doar o ușoară preferință pentru una dintre ele în detrimentul celeilalte.

Vezi și: Migrenă: tot ce trebuie să știi. Ce o provoacă și cum o tratezi rapid. Diferența dintre o migrenă și o simplă durere de cap

Înainte de ajustarea factorilor legați de stilul de viață, a avea un cronotip de seară a fost asociat cu un risc de diabet cu 72% mai mare. După ajustare, riscul a rămas ridicat la 19%, potrivit raportului de studiu. Doar 6% dintre cei cu cele mai sănătoase stiluri de viață erau cronotipuri de seară, comparativ cu 25%în rândul celor cu cele mai puțin sănătoase stiluri de viață.

”Chiar și după controlul comportamentelor nesănătoase legate de stilul de viață, asocierea puternică dintre cronotipul de seară și riscul de diabet a persistat, deși redusă. Acest lucru sugerează că factorii legați de stilul de viață reprezintă o parte semnificativă a acestei asocieri”, adaugă Dr. Sina Kianersi, primul autor al studiului, într-un comunicat de presă.

În mod interesant, echipa de cercetare a descoperit că riscul crescut legat de cronotipul de seară a fost evident doar în cazul asistentelor medicale care lucrează în ture de zi, nu și în cazul celor care lucrează noaptea.

Vezi și: Cum să gestionezi stresul. 10 tehnici de controlare a perioadelor stresante din viața ta

”Atunci când cronotipul nu a fost asociat cu orele de lucru, am observat o creștere a riscului de diabet de tip 2. Aceasta a fost o altă constatare foarte interesantă care sugerează că o planificare mai personalizată a programului de lucru ar putea fi benefică”, adaugă Dr. Huang.

Cercetătorii își propun acum să exploreze determinanții genetici ai cronotipului și potențiala sa asociere nu doar cu diabetul, ci și cu bolile de inimă.

”Dacă vom reuși să determinăm o legătură de cauzalitate între cronotip și diabet sau alte boli, medicii ar putea adapta mai bine strategiile de prevenire pentru pacienții lor”, conchide Dr. Kianersi.

Constatările sunt publicate în revista Annals of Internal Medicine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel