Cum să gestionezi stresul. 10 tehnici de controlare a perioadelor stresante din viața ta

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
cum sa gestionezi stresul foto:Freepik@biancoblue
cum sa gestionezi stresul foto:Freepik@biancoblue

Cum să gestionezi stresul. Care sunt tehnicile de controlare a perioadelor stresante din viața ta și cum le poți pune în aplicare. 

Stresul poate fi definit ca o stare de îngrijorare sau tensiune mentală cauzată de o situație dificilă. Stresul este o reacție naturală a ființelor umane, care ne determină să abordăm provocările și amenințările din viața noastră. Toată lumea experimentează stresul într-o anumită măsură. Cu toate acestea, modul în care reacționăm la stres face o mare diferență în starea noastră generală de bine.

Vezi și: Microbiomul natural: Ce este și ce alimente trebuie să consumăm pentru a beneficia de proprietățile acestuia

Cum putem gestiona stresul

1. Mențineți o rutină zilnică

Având o rutină zilnică, ne poate ajuta să ne gestionăm timpul eficient și să ne simțim mai în control. Stabiliți timp pentru mese regulate, timp petrecut cu membrii familiei, exerciții fizice, activități zilnice și alte activități recreative, transmite WHO

2. Dormiți suficient

Un somn odihnitor este important, atât pentru corp, cât și pentru minte. Somnul repară, relaxează și revigorează organismul nostru și poate ajuta la inversarea efectelor stresului. Fiți consecvenți. Culcați-vă la aceeași oră în fiecare noapte și treziți-vă la aceeași oră în fiecare dimineață, inclusiv în weekend. Dacă este posibil, faceți zona în care dormiți liniștită, întunecată, relaxantă și la o temperatură confortabilă. Limitați utilizarea dispozitivelor electronice, precum televizoarele, computerele și telefoanele inteligente, înainte de culcare. Lumina înainte de culcare vă poate tulbura somnul în așa fel încât să nu dormiți profund și odihnitor. Evitați mesele copioase, cofeina și alcoolul înainte de culcare. Faceți exerciții fizice.  A fi activ fizic în timpul zilei vă poate ajuta să adormiți mai ușor noaptea.

6. Conectați-vă cu alții

Mențineți legătura cu familia și prietenii și împărtășiți-vă îngrijorările și sentimentele cu persoanele în care aveți încredere. Conectarea cu ceilalți poate ridica starea noastră de spirit și ne poate ajuta să ne simțim mai puțin stresați.

7. Mâncați sănătos

Ceea ce mâncăm și bem poate afecta sănătatea noastră. Încercați să aveți o dietă echilibrată și să mâncați la intervale regulate. Beți suficiente lichide. Mâncați multe fructe și legume proaspete, dacă puteți.

8. Faceți exerciții fizice regulat

Exercițiile fizice zilnice regulate pot ajuta la reducerea stresului. Acest lucru poate include plimbări, precum și exerciții mai intense.

Pentru a gestiona stresul, este important să înțelegeți ce se întâmplă în corpul dumneavoastră atunci când sunteți stresați. Stresul este o reacție naturală a organismului la o amenințare percepută, iar această reacție poate declanșa o serie de modificări fiziologice și emoționale. Înțelegerea acestor reacții vă poate ajuta să luați măsuri mai eficiente pentru a le gestiona.

9. Practicați respirația profundă pentru a vă calma sistemul nervos.

Inspiră adânc și încet, numărând până la patru, țineți respirația pentru patru secunde, apoi expirați lent pe o durată de patru secunde. Repetați acest proces de câteva ori. Meditația poate ajuta la reducerea stresului și la creșterea stării de calm. Găsiți câteva minute în fiecare zi pentru a vă concentra asupra respirației și a liniștii interioare.

10. Stabiliți obiective clare și planificați-vă activitățile pentru a evita suprasolicitarea.

Identificați sarcinile și activitățile de prioritate și alocați timp pentru acestea. Renunțați la sarcinile neesențiale sau cereți ajutor atunci când este nevoie. Nu ezitați să spuneți "nu" atunci când simțiți că ați atins limitele dumneavoastră și aveți nevoie de timp pentru sine.

Dacă stresul devine copleșitor sau persistă pe termen lung, este important să căutați ajutor profesional. Psihologii și terapeuții specializați în gestionarea stresului vă pot oferi instrumente și strategii personalizate pentru a face față stresului.

Vezi și: Tigăile de fontă, mai sănătoase decât cele de teflon: mit sau adevăr. Cum să le îngrijești corect

Gestionarea stresului este un aspect esențial al menținerii sănătății fizice și mentale. Înțelegerea stresului, practicarea tehnicilor de relaxare, căutarea ajutorului profesional sunt toate componente importante ale unui abordări eficiente a gestionării stresului. Cu practică și determinare, puteți construi un stil de viață mai sănătos și mai fericit, în ciuda provocărilor pe care viața le aduce.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel