Băuturile care cresc riscul de deces. Duc la cancer hepatic, dar sunt consumate zilnic

Monika Baciu |
Data publicării:
bauturile care cresc riscul de deces - FOTO: Freepik
bauturile care cresc riscul de deces - FOTO: Freepik

Băuturile care cresc riscul de deces sunt consumate zilnic, și nu este vorba de alcool. Acestea pot duce la cancer de ficat.

Băuturile care cresc riscul de deces sunt consumate zilnic, chiar de mai multe ori pe zi. Băuturile zaharoase zilnice pot crește riscul de cancer la ficat și de deces din cauza bolilor hepatice cronice.

Consumul unei sau mai multor băuturi îndulcite cu zahăr pe zi este asociat cu un risc mai mare de cancer de ficat și de deces prin boală hepatică cronică la femeile în vârstă.

Înlocuirea acestor băuturi cu apă - sau cu apă aromatizată cu fructe adevărate - este o modalitate de a reduce consumul de zaharuri adăugate.

Consumul uneia sau mai multor băuturi îndulcite cu zahăr pe zi este asociat cu o incidență semnificativ mai mare a cancerului de ficat și a decesului prin boli hepatice cronice la femeile în vârstă, relevă un nou studiu, potrivit Health.

Vezi și: Migrenă: tot ce trebuie să știi. Ce o provoacă și cum o tratezi rapid. Diferența dintre o migrenă și o simplă durere de cap

Femeile, mai afectate de bolile hepatice

Cercetarea, publicată luna trecută în revista medicală JAMA, a inclus aproape 100.00 de femei aflate la postmenopauză, consumul de băuturi îndulcite cu zahăr declarat de acestea și incidența cancerului de ficat și a mortalității prin boli hepatice cronice pe parcursul a aproximativ 20 de ani.

În cadrul studiului, 7% dintre femei au declarat că au consumat zilnic una sau mai multe băuturi îndulcite cu zahăr; aceste femei au prezentat un risc cu 85% mai mare de cancer hepatic și un risc cu 68% mai mare de mortalitate prin boli hepatice cronice, comparativ cu persoanele care au consumat mai puțin de trei băuturi îndulcite cu zahăr pe lună.

”Din câte știm, acesta este primul studiu care raportează o asociere între consumul de băuturi îndulcite cu zahăr și mortalitatea cauzată de bolile hepatice cronice.

Constatările noastre, dacă sunt confirmate, pot deschide calea către o strategie de sănătate publică pentru a reduce riscul de boli hepatice pe baza datelor dintr-o cohortă mare și diversă din punct de vedere geografic”, a declarat într-un comunicat de presă primul autor al studiului, Longgang Zhao, PhD, de la Brigham's Channing Division of Network Medicine.

Vezi și: Cum să gestionezi stresul. 10 tehnici de controlare a perioadelor stresante din viața ta

Băuturile îndulcite cu zahăr și sănătatea ficatului

Aproximativ 65% dintre adulții din SUA consumă zilnic băuturi îndulcite cu zahăr. Între timp, ratele de incidență a cancerului de ficat au crescut, de asemenea, de peste trei ori din 1980, în timp ce ratele de deces au crescut de peste două ori. La nivel mondial, există, de asemenea, o incidență ridicată a bolii hepatice cronice - o afecțiune care poate provoca și ea cancerul hepatic și decesul.

Din aceste motive, în parte, cercetătorii de la Brigham and Women's Hospital au căutat să studieze asocierea dintre băuturile îndulcite cu zahăr și cancerul de ficat și mortalitatea cauzată de bolile hepatice cronice.

”Consumul de băuturi îndulcite cu zahăr, un factor de risc postulat pentru obezitate, diabet și boli cardiovasculare, poate determina rezistența la insulină și inflamația, care sunt puternic implicate în carcinogeneza hepatică și sănătatea ficatului”, a declarat Zhao pentru Health într-un răspuns comun cu autorul principal al studiului, Xuehong Zhang, ScD, profesor asociat de medicină la Harvard Medical School și epidemiolog asociat la Brigham and Women's Hospital.

”Pe de altă parte, studiile epidemiologice privind factorii dietetici și mortalitatea prin cancer hepatic și boli hepatice cronice sunt limitate. Identificarea de noi factori dietetici poate informa etiologia bolii și strategiile de prevenire primară pentru cancerul hepatic și mortalitatea prin boli hepatice cronice”, au spus Zhao și Zhang.

Vezi și: Cristian Vlădescu - Val Vâlcu, despre "banii urmează pacientul": E ca și când am face concurs pe autostradă. Eu am Ferrari, dvs. aveți Trabant

Un risc semnificativ mai mare de cancer la ficat și boli hepatice cronice de ficat

Pentru studiu, cercetătorii au analizat datele auto-raportate și observaționale de la 98.786 de femei aflate la postmenopauză cu vârste cuprinse între 50 și 79. Toate femeile au fost înscrise în programul Women's Health Initiative între 1993 și 1998, din 40 de centre clinice diferite din SUA, și au fost urmărite până în 2020.

Pe parcursul cercetării, 207 femei au dezvoltat cancer la ficat și 148 au murit din cauza unei boli hepatice cronice. Femeile care au declarat că au consumat cel puțin o băutură îndulcită cu zahăr pe zi - 6,8% dintre femeile din studiu - au fost semnificativ mai susceptibile de a fi diagnosticate cu cancer la ficat sau de a muri din cauza unei boli hepatice cronice (85% și, respectiv, 68% mai susceptibile).

Cercetătorii au analizat, de asemenea, efectele consumului de băuturi îndulcite artificial atât asupra cancerului de ficat, cât și asupra mortalității cauzate de boli hepatice cronice, dar nu au găsit nicio asociere între cele două.

În ciuda creșterii semnificative a riscului, cercetătorii au declarat că mecanismele care stau la baza asocierii dintre băuturile îndulcite cu zahăr și cancerul hepatic sau mortalitatea prin boli hepatice cronice sunt încă neclare.

”Este important să înțelegem că nu este vorba de o relație de cauzalitate. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a valida aceste constatări și pentru a înțelege mecanismele potențiale care stau la baza riscului crescut”, a declarat pentru Health Eleonora Teplinsky, medic oncolog medical la Valley Health System și membru al consiliului consultativ medical la Sermo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel