Diabet, impactul familiei asupra managementului bolii

Diabet
Diabet

Diabetul este o boală familială, fiindcă atunci când este diagnosticat un copil, cel puțin trei sau patru membri ai familiei sunt afectați de acesta, susțin cercetătorii americani. Familia s-a dovedit a avea un impact asupra managementului diabetului și asupra controlului metabolic la copii și adolescenți, influențând chiar și rezultatele analizelor.

Dr. Joe Solowiejczyk propune o abordare nouă de lucru cu adolescenții și familiile acestora, care are rezultate clinice pozitive atât în ceea ce privește comportamentele de management, cât și controlul metabolic. Potrivit acestuia nu există nicio altă boală cronică pentru care responsabilitatea zilnică a managementului bolii să revină pacienților și familiilor lor. Deși medicii, asistenții medicali, dieteticienii, profesioniștii din domeniul sănătății mintale și furnizorii din alte discipline sunt surse importante de informare, expertiză și sprijin, la sfârșitul zilei, majoritatea clinicienilor sunt de acord că rezultatele hemoglobinei A1c (A1C) ale copiilor sunt în mare măsură legate de modul în care aceștia și părinții lor gestionează diabetul în viața de zi cu zi.

În ultima vreme, numeroase studii s-au concentrat asupra rolului funcționării familiei și asupra influenței acesteia asupra comportamentul managementului diabetului și controlul metabolic, știind cât de dificilă este asistarea pacienților și în special a adolescenților, să îndeplinească cerințele unei autoadministrații eficiente a diabetului, diligent și continuu.

,,Este deosebit de important și provocator să insufli adolescenților un sentiment de încredere, competență și independență în ceea ce privește gestionarea bolii, fără a pierde din vedere faptul că aceștia nu sunt încă adulți. Ajutând copiii și familiile să realizeze un echilibru, în așa fel încât nici controlul metabolic și nici calitatea vieții nu sunt compromise este ceva ce toți profesioniștii din domeniul sănătății se străduiesc să facă", a scris dr. Joe Solowiejczyk, într-un articol publicat în Jurnalul de Diabet al Asociației Americane de Diabet.

În plus față de natura complexă a managementului medical al diabetului zaharat, pacienții și familiile acestora se confruntă și cu probleme psihologice care fac dificil echilibrul și controlul pe termen lung. Câteva modele de intervenție disponibile în prezent pot face ca adolescenții care au probleme cu controlul lor metabolic, să devină mai responsabili în ceea ce privește gestionarea diabetului

Modelul FADM

Abordarea familială a managementului diabetului (FADM) este un model nou care subliniază auto-managementul pacientului și familiei prin identificarea și explorarea modelelor de comunicare a familiei care împiedică sau sprijină rezultatele clinice pozitive. Strategiile de intervenție clinică care includ întreaga familie s-au dovedit a fi atât eficiente din punct de vedere al costurilor, cât și ușor de integrat în tratamentul standard al diabetului. De asemenea, s-au dovedit a fi capabile să furnizeze rezultate clinice favorabile legate de calitatea generală a vieții și rezultatele obținute prin A1C.

Experiența clinică a autorului în lucrul cu adolescenții și familiile lor în ultimii 28 de ani a fost sintetizată în noua abordare pe care o propune Joe Solowiejczyk.
Pentru a fi relevante și eficiente, planurile de management pentru copii trebuie să țină seama de vârsta, problemele de dezvoltare și dezvoltare, funcționarea cognitivă și dinamica familiei. Controlul metabolic optim al unui copil de 4 ani este, de obicei, destul de diferit de cel al un copil de 10 ani sau un adolescent.


,,Este important să înțelegem că aceasta nu este o abordare de modificare a comportamentului în sensul strict al termenului. Mai degrabă, FADM utilizează frecvent termenul "comportamental" deoarece se bazează pe convingerea că este mai eficient să se faciliteze schimbarea comportamentului la copii, ceea ce va duce, la rândul său, la schimbări în sentimente, decât invers. FADM recunoaște, de asemenea, că în cazul diabetului, nimeni nu are luxul de a putea să aștepte ani de zile pentru ca părinții și copiii afectați de această boală să aibă experiență!" , a precizat autorul.

In experiența clinică a autorului, majoritatea adolescenților care nu țineau regimurile în diabet sau gestionau în mod inadecvat insulina, înțelegeau mai multe despre managementul diabetului decât majoritatea asistenților și medicilor.

,,Ei sunt extrem de conștienți de modul în care diabetul lor "operează" și ce tehnici funcționează cel mai bine în gestionarea acestuia. Problema este că ei nu pun aceste cunoștințe în practică. Intervențiile care utilizează FADM abordează acest lucru concentrându-se pe obținerea unor rezultate specifice, cum ar fi îmbunătățirea tiparelor de comunicare între membrii familiei, claritatea cu privire la roluri și responsabilități și rezultatele imediate ale A1C", a spus medicul.

Despre importanța menținerii controlului metabolic optim. În această abordare, accentul se pune pe schimbarea comportamentelor legate de managementul diabetului zaharat și pe sprijinirea familiilor în sprijinul comportamentelor responsabile pentru gestionarea diabetului responsabilă de vârstă. Acest lucru se realizează prin modificarea rolurilor și responsabilităților membrilor familiei în ceea ce privește managementul diabetului.

FADM pare să fie o modalitate eficientă de tratament, devreme ce așteptările profesioniștilor din domeniul îngrijirilor și sănătății pentru adolescenți în ceea ce privește managementul diabetului au un impact imens asupra rezultatelor clinice ale adolescenților.

Părinții și copiii de toate vârstele cu diabet zaharat au nevoie de sprijin din partea profesioniștilor din domeniul sănătății pentru a se angaja în dialoguri care promovează un comportament responsabil de gestionare a diabetului zaharat și o abordare emoțională eficientă. Clinicienii trebuie să vadă problemele legate de management și să respecte cerințele pacienților tineri și a familiilor acestora dintr-o perspectivă nouă care este holistică și bazată pe familie și se concentrează pe dezvoltarea de noi metode de evaluare și intervenție care să-i ajute să-și atingă obiectivele. FADM este o abordare ușor de utilizat, care poate fi foarte eficientă în a aduce această îmbunătățire și în a ajuta familiile să avanseze de la diagnostic până la desfășurarea minunată a vieții lor în afara diabetului.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel