Diabetul de tip 2, proteina care ajută la controlul nivelului de zahăr în sânge

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Teste
Teste

Oamenii de știință au reușit să izoleze o proteină cu efect protector care influențează rezultatele pentru diabetul de tip 2. Este un pas spre un posibil tratament care să împiedice dezvoltarea bolii care este legată de obezitate. 

Oamenii de știință de la Școala de Medicină, Trinity College Dublin, au descoperit, pentru prima dată, o familie de proteine care sunt asociate cu niveluri mai mici de zahăr din sânge în rândul pacienților obezi cu diabet de tip 2.

Rezultatele studiului lor au fost publicate astăzi (luni, 9 septembrie 2019) în revista Nature Communications. Studiul a arătat că pacienților cu diabet de tip 2 care au niveluri ridicate ale proteinei citokina IL-36, s-a constatat că au niveluri mai mici de zahăr din sânge, ceea ce implică faptul că acele proteine sunt asociate cu un control mai bun al nivelului de zahăr din sânge al pacientului și al bolii lor.

Citokinele IL-36 sunt membre ale unei familii mai mari de proteine cunoscute sub numele de familia interleukinelor-1 care au apărut ca actori centrali în dezvoltarea bolii legate de obezitate. Cercetătorii au legat efectele de protecție ale acestor proteine cu capacitatea lor de a modifica componența microbiomului intestinal.

Obezitatea provoacă un nivel crescut de acizi grași și inflamații care duc la rezistență la insulină. Când organismul este rezistent la insulină pe care o produce, determină o acumulare ridicată de glucoză sau zahăr în sânge, ducând în cele din urmă la diabetul de tip 2.

Diabetul de tip 2 decurge din obezitate

Obezitatea este acum recunoscută ca o pandemie globală și a fost definitiv legată de o gamă largă de boli, inclusiv tulburări metabolice precum diabetul, accident vascular cerebral și multe tipuri de cancer. Organizația Mondială a Sănătății afirmă că nivelurile globale de obezitate s-au mai mult decât dublat din 1980 încoace. În Irlanda, potrivit sondajului „Healthy Ireland", 854.165 de adulți de peste 40 de ani prezintă un risc crescut de a dezvolta (sau de a avea) diabetul de tip 2. Povara economică a diabetului asupra sistemului irlandez de îngrijire a sănătății devine o provocare majoră pentru guvern.

Având în vedere amploarea și acoperirea globală a problemei, abordările actuale care vizează inversarea ritmului bolii provocate de obezitate sunt insuficiente. Echipa de cercetare Trinity consideră că este nevoie urgentă de a avea o mai bună înțelegere a mecanismelor asociate cu boli legate de obezitate.

Cercetătorul principal din studiu, dr. Patrick Walsh, de la Școala de Medicină Trinity, a declarat: „Acest studiu a adăugat la un corp substanțial de informații, care arată funcția importantă a familiei mai largi de interleukine-1 ca mediatori ai sănătății metabolice și ai bolilor. Descoperirile noastre au a deschis ușa unei investigații mai profunde asupra impactului citokinelor IL-36 asupra dezvoltării unor astfel de boli la om și spre a vedea dacă acest lucru poate fi exploatat pentru un tratament mai bun al pacienților".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel