Diabetul de tip 2, proteina care ajută la controlul nivelului de zahăr în sânge

Oamenii de știință au reușit să izoleze o proteină cu efect protector care influențează rezultatele pentru diabetul de tip 2. Este un pas spre un posibil tratament care să împiedice dezvoltarea bolii care...
Oamenii de știință de la Școala de Medicină, Trinity College Dublin, au descoperit, pentru prima dată, o familie de proteine care sunt asociate cu niveluri mai mici de zahăr din sânge în rândul pacienților obezi cu diabet de tip 2.
Rezultatele studiului lor au fost publicate astăzi (luni, 9 septembrie 2019) în revista Nature Communications. Studiul a arătat că pacienților cu diabet de tip 2 care au niveluri ridicate ale proteinei citokina IL-36, s-a constatat că au niveluri mai mici de zahăr din sânge, ceea ce implică faptul că acele proteine sunt asociate cu un control mai bun al nivelului de zahăr din sânge al pacientului și al bolii lor.
Citokinele IL-36 sunt membre ale unei familii mai mari de proteine cunoscute sub numele de familia interleukinelor-1 care au apărut ca actori centrali în dezvoltarea bolii legate de obezitate. Cercetătorii au legat efectele de protecție ale acestor proteine cu capacitatea lor de a modifica componența microbiomului intestinal.
Obezitatea provoacă un nivel crescut de acizi grași și inflamații care duc la rezistență la insulină. Când organismul este rezistent la insulină pe care o produce, determină o acumulare ridicată de glucoză sau zahăr în sânge, ducând în cele din urmă la diabetul de tip 2.
Diabetul de tip 2 decurge din obezitate
Obezitatea este acum recunoscută ca o pandemie globală și a fost definitiv legată de o gamă largă de boli, inclusiv tulburări metabolice precum diabetul, accident vascular cerebral și multe tipuri de cancer. Organizația Mondială a Sănătății afirmă că nivelurile globale de obezitate s-au mai mult decât dublat din 1980 încoace. În Irlanda, potrivit sondajului „Healthy Ireland", 854.165 de adulți de peste 40 de ani prezintă un risc crescut de a dezvolta (sau de a avea) diabetul de tip 2. Povara economică a diabetului asupra sistemului irlandez de îngrijire a sănătății devine o provocare majoră pentru guvern.
Având în vedere amploarea și acoperirea globală a problemei, abordările actuale care vizează inversarea ritmului bolii provocate de obezitate sunt insuficiente. Echipa de cercetare Trinity consideră că este nevoie urgentă de a avea o mai bună înțelegere a mecanismelor asociate cu boli legate de obezitate.
Cercetătorul principal din studiu, dr. Patrick Walsh, de la Școala de Medicină Trinity, a declarat: „Acest studiu a adăugat la un corp substanțial de informații, care arată funcția importantă a familiei mai largi de interleukine-1 ca mediatori ai sănătății metabolice și ai bolilor. Descoperirile noastre au a deschis ușa unei investigații mai profunde asupra impactului citokinelor IL-36 asupra dezvoltării unor astfel de boli la om și spre a vedea dacă acest lucru poate fi exploatat pentru un tratament mai bun al pacienților".
-
Alimente care îți pot crește starea de bine după 50 de ani17.09.2025, 10:26
-
-
Diferența dintre medic specialist și medic primar16.09.2025, 21:22
-
Diferența dintre control medical și consult medical16.09.2025, 18:50
-
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Diabetul de tip 2 schimbă inima din interior. Duce la insuficiență cardiacă
Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Studiu: Dieta low-carb, impact asupra funcției hepatice în diabetul de tip 2
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Nu ignora aceste 5 semne! Ai putea avea prediabet fără să știi. Testul banal care pune diagnosticul
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
Magneziul și Cromul, esențiale pentru gestionarea diabetului. Reduc glicemia
Aceste două minerale sunt esențiale pentru a gestiona diabetul. Scad nivelul glicemiei.
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Dezvoltarea diabetului de tip 2 înainte de 50 de ani poate crește riscul de demență de 1,9 ori. Efectele ascunse asupra creierului
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.