Dializa, noi reguli pentru cadrele medicale. Va fi nevoie de o specializare în nefrologie

Monika Baciu |
Data publicării:
dializa - FOTO: Freepick
dializa - FOTO: Freepick

Dializa este utilizată ca măsură temporară fie în leziuni renale acute, fie în cele care așteaptă transplantul de rinichi și ca măsură permanentă la cei pentru care un transplant nu este indicat sau nu este posibil.

Dializa va fi realizată de personal specializat în nefrologie. Ministerul Sănătății a lansat în transparență decizională un nou regulament de organizare și funcționare a unităților de dializă publice și private din România. Potrivit documentului, personalul medical care efectuează acest tip de tratament va trebuie să dețină anumite specializări. 

“Medicii rezidenți din specialitatea nefrologie de an terminal de pregătire pot activa într-o unitate de dializă cu acordul scris și sub responsabilitatea medicului coordonator al unității de dializă, dacă acesta întrunește condițiile de îndrumător de rezidențiat”, prevede documentul.

Regulamentul prevede și o perioadă de tranzției de 5 ani pentru îndeplinirea acestei condiții.

“În maximum 5 ani de zile de la intrarea în vigoare a regulamentului actual, medicii pediatri cu atestat în nefrologie / competență în dializă sunt obligați să își obțină titlul de medic specialist în nefrologie sau nefrologie pediatrică”, mai arată documentul.

Vezi și: Urciorul și chalazionul, afecțiunile oculare cu simptome similare. Cum le deosebim

Ce este dializa

Dializa este tratamentul în care se utilizează o membrană semipermeabilă prin care se îndepărtează din sânge apa și anumite substanțe hidrosolubile (produși de catabolism, toxine uremice, substanțe toxice exogene), cu ajutorul proceselor fizice de difuziune, ultrafiltrare și convecție, ameliorându-se în același timp echilibrul hidroelectrolitic și acidobazic al pacientului.

”Hemodializa utilizează o membrană sintetică, extracorporeală, și se bazează în principal pe difuziunea moleculelor între compartimentul sanguin al pacientului și lichidul de dializă, dar și pe ultrafiltrarea și convecția rezultată din gradientul de presiune între cele două compartimente.

În procedura de hemofiltrare nu exista lichid de dializă, epurarea se produce prin exercitarea unei presiuni asupra compartimentului sanguin și filtrarea apei prin membrana semipermeabilă, cu antrenarea, prin convecție, a moleculelor dizolvate. Hemodiafiltrarea combină hemodializa cu hemofiltrarea.

La hemofiltrare/hemodiafiltrare se folosesc membrane cu un coeficient ridicat de ultrafiltrare, care favorizează îndepărtarea moleculelor cu greutate medie (>20 mL/min). Volumul crescut de lichid filtrat este compensat prin lichid de substituție, steril și fără pirogeni, introdus la intrarea sau ieșirea sângelui din dializor (pre- sau postdiluție).

Postul de hemodializă este spațiul în care care se desfășoară procedura și include aparatul de hemodializă, patul sau fotoliul pacientului precum și branșamentele la lichidul de dializă și sursele de energie. Tehnicile de afereză (plasmafereză, hemoperfuzie, MARS etc.) constau din eliminarea extracorporeală a unor proteine și/sau substanțe nocive legate de proteine, a unor celule patogene sau microorganisme.

Plasmafereza este o procedură care se bazează pe principii similare hemofiltrării/ultrafiltrării, (aparatele utilizate pentru aceste proceduri sunt asemănătoare), ce realizează separarea plasmei și a elementelor figurate ale sângelui, fie prin intermediul unei membrane de separare cu o porozitate si o permeabilitate mare, fie prin centrifugare, plasma fiind îndepărtată și înlocuită de o soluție coloidală (ex: albumină)”, arată Ministerul Sănătății.

Vezi și: Alergia CIUDATĂ descoperită la români. Carmen Bunu-Panaitescu: Cine ar fi crezut? Noi nu suntem obișnuiți, nu e normal

Indicații și contraindicații pentru dializă

Dializa este indicată:

- la pacienți cu boală cronică de rinichi avansată: cu rata de filtrare glomerulară sub 15 mL/min (G5 KDIGO) și simptomatologie de uremie, în special pericardită, pleurită și/sau encefalopatie, dar și alte manifestări clinice sau tulburări hidroelectrolitice/acidobazice refractare la tratamentul conservator (grețuri, vomă, edeme masive, edem pulmonar acut, hipertensiune arterială severă, hiperkaliemie, acidoză metabolică, anorexie persistentă, malnutriție etc.); cu rata de filtrare glomerulară foarte redusă (în general < 7 mL/min), chiar si în absența manifestărilor uremice evidente;

- la pacienți cu insuficiență renală acută (injurie renală acută): cu simptome sau semne de uremie acută (pericardită, pleurită, encefalopatie, neuropatie periferică etc.);

- cu manifestări severe de supraîncărcare volemică, hiperpotasemie, hiponatremie, acidoză metabolică, necontrolabile prin alte mijloace; când retenția azotată depășește un anumit prag, în general când valoarea ureei serice depășește 200-250 mg/dLîn intoxicațiile acute cu substanțe dializabile; în insuficiența cardiacă congestivă, refractară;

- la pacienții cu transplant renal, în anumite circumstanțe (în perioada perioperatorie; cu complicații).

Contraindicațiile absolute ale hemodializei sunt puține (refuzul pacientului, imposibilitatea asigurării unui acces vascular, afecțiuni psihice grave care împiedică efectuarea ședințelor de dializă). Hemodializa poate pune probleme majore la pacienții hipotensivi și la cei instabili hemodinamic.

Pentru dializa peritoneală, singura contraindicație absolută este pierderea funcției peritoneale.

Contraindicațiile relative sunt reprezentate de stomele abdominale, herniile abdominale, transvazările lichidiene diafragmatice, adeziunile și cicatricile peritoneale - dacă nu pot fi corectate chirurgical.

Anumite suferințe fizice sau psihice ale pacienților sau persoanelor de îngrijire (de ex. tulburări de vedere) constituie obstacole importante, la fel condițiile precare de igienă ambientală și de stocare a materialelor de dializă.

Clearance-ul peritoneal poate fi insuficient la persoanele obeze și/sau cu masă musculară importantă, mai ales la cei cu diureza restantă redusă sau absentă.

”Plasmafereza este o procedură care se bazează pe principii similare hemofiltrării/ultrafiltrării, (aparatele utilizate pentru aceste proceduri sunt asemănătoare), ce realizează separarea plasmei și a elementelor figurate ale sângelui, fie prin intermediul unei membrane de separare cu o porozitate si o permeabilitate mare, fie prin centrifugare, plasma fiind îndepărtată și înlocuită de o soluție coloidală (ex: albumină)”, mai notează Ministerul Sănătății.

Vezi și: Bicarbonatul, lămâia și sarea, desființate. Nu ajută la albirea dinților. Alin Gabor: Distruge smalțul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel