Diana Păun: Accesul la medicamente în România, o provocare majoră

Adisa Codruț / 27 noi 2019 / 12:14
Conf univ dr Diana Loreta Paun. Foto: Facebook
Conf univ dr Diana Loreta Paun. Foto: Facebook

Ne confruntăm cu o lipsă de consecvență în ceea ce privește reglementările și politicile în domeniul medicamentului, a explicat consilierul prezidențial pe probleme de sănătate, conf univ dr Diana Loreta Păun.

România se confruntă cu „o lipsă de consecvență" în ceea ce privește reglementările și politicile în domeniul medicamentului, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, consilierul de stat în cadrul Administrației Prezidențiale Diana Păun, care a susținut că tratamentele inovatoare sunt introduse cu dificultate, iar cele generice dispar de pe piață.

În opinia sa, accesul la medicamente al pacienților români a reprezentat și continuă să reprezinte „o provocare majoră".

„Accesul la medicamente al pacienților în România a reprezentat și continuă să reprezinte o provocare majoră. Politicile de stabilire a prețurilor și de rambursare sunt orientate către furnizarea de medicamente generice, iar actualizarea listei de medicamente este de dată relativ recentă, medicamentele inovatoare fiind introduse doar în ultimii ani. (...) Medicamentele inovatoare sunt introduse, din păcate, cu dificultate, iar, în același timp, medicamentele generice dispar de pe piață. Taxa clawback este un subiect care a ocupat și continuă să ocupe agenda publică în special în ultimii ani. Ne confruntăm, din nefericire, cu o lipsă de consecvență în ceea ce privește reglementările și politicile în domeniul medicamentului, iar România în ultima ediția a Euro Health Consumer Index la subcategoria medicamente are, din păcate, cinci din șase indicatori în așa numita zonă roșie, zonă critică", a afirmat Păun, citată de Agerpres. 

Ea consideră că plasarea reală a pacientului în sistemul de sănătate nu se poate face decât prin implicarea „reală" a acestuia în luarea deciziilor.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.201
YesMy