Dieta KETO, sănătate curată. Cum te scapă de scleroza multiplă și de OBOSEALĂ

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Dieta KETO poate îmbunătății oboseala și calitatea vieții (pexels)
Dieta KETO poate îmbunătății oboseala și calitatea vieții (pexels)

Dieta Keto poate îmbunătăți starea de spirit și calitatea vieții. Cine nu are voie să o țină sub nicio formă. 

Dieta KETO poate îmbunătăți starea de spirit și calitatea vieții.

Un studiu preliminar a constatat că participanții, pacienți cu scleroză multiplă recurentă-remisivă (SM), care au urmat o dietă kitogenică timp de 6 luni au înregistrat îmbunătățiri în ceea ce privește oboseala, starea de spirit, dar și calitatea vieții.

Studiul a demonstrat, în același timp, îmbunătățiri în ceea ce privește distanța de mers, dizabilitate și dexteritatea degetelor. Cu toate acestea, determinarea potențialului ca această dietă să fie un tratament complementar pentru SM va necesita cercetări suplimentare.

Ce este scleroza multiplă (SM)

Scleroza multiplă este o boală neurologică cronică care afectează aproape 2,3 milioane de adulți la nivel mondial, ponderea femeilor diagnosticate cu această afecțiujne fiind de două până la trei ori mai mare decât cea a bărbaților. Din păcate, în prezent, nu există un tratament.

În cazul unei persoane diagnosticate cu SM, sistemul imunitar al organismului atacă din greșeală izolația din jurul nervilor, mielina, care ajută nervii să transmită eficient impulsurile electrice. În cazul unora dintre acești pacienți, simptomele sunt ușoare, cu puține sau nicio afectare, însă pentru majoritatea pacienților, simptomele se agravează în timp, ducând în cele din urmă la diferite grade de handicap.

Autorul principal al studiului, la care au participat 65 de pacienți diagnosticați cu SM, Dr. J. Nicholas Brenton, director al Clinicii de SM pediatrică și a adulților tineri și a tulburărilor conexe și profesor asociat de pediatrie și neurologie la Universitatea din Virginia, a declarat pentru Medical News Today: ”Participanții au fost instruiți să limiteze carbohidrații nete la 20 de grame sau mai puțin în fiecare zi și au fost încurajați să crească aportul de grăsimi sănătoase. Respectarea dietei a fost monitorizată prin teste zilnice de urină pentru a măsura cetonele, un metabolit produs de organism atunci când acesta arde grăsimile”.

Înainte de începerea studiului și la 3 luni, 6 luni sau la ambele, cercetătorii au înregistrat scorurile privind oboseala, depresia și calitatea vieții raportate de participanți. De asemenea, au evaluat cât de mult a afectat SM funcționarea participanților cu ajutorul unor teste validate.

Vezi și: Actrița Christina Applegate, după diagnosticul de scleroză multiplă: a fost un drum greu

În ce constă dieta Keto și cine poate beneficia de aceasta

Dieta ketogenică este genul de regim care urmărește în principal nu scăderea în greutate, ci o dieta sănătoasa de tipul low carb. Rezultatele dietei keto pot fi obținute numai printr-o alegere corectă a alimentelor. Aceasta nu este însă recomandată diabeticilor

Există mai multe versiuni ale dietei ketogenice:

Dieta keto standard: are puțini carbohidrați (5%), un consum moderat de proteine (20%) și bogat în grăsimi (75%).

Dieta keto ciclică: 5 zile pe saptămână respecți dieta keto standard, 2 zile poți consuma mai mulți carbohidrați.

Dieta keto țintită: este de fapt dieta keto standard, dar înainte sau după antrenamente se adaugă carbohidrați.

Dieta keto bogată în proteine: principiul rămâne același, se crește cantitatea de proteine (35%), în defavoarea grăsimilor (60%).

Dieta keto standard este cea mai populară, celelalte tipuri sunt practicate de sportivi, după controale medicale și monitorizare.

Vezi și: Mituri spulberate despre dieta Keto. Da, este și pentru vegetarieni

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel