Digitalizarea CNAS, în linie dreaptă. Ministerul Sănătății: Include elemente importante de securitate cibernetică. Finanțarea inițială, majorată la 100 de milioane de euro

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cnas - FOTO: Freepik@BillionPhotos
cnas - FOTO: Freepik@BillionPhotos

Ministerul Sănătății investește 100 de milioane de euro în digitalizarea CNAS și PIAS pentru un sistem de sănătate mai eficient și accesibil.

Ministerul Sănătății a luat decizia de a majora finanțarea pentru digitalizarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și optimizarea Platformei Informatice pentru Asigurările din Sănătate (PIAS) la suma de 100 de milioane de euro, fără TVA, în cadrul eforturilor de modernizare a sistemului de sănătate din România.

Ministerul Sănătății a aprobat finanțarea pentru digitalizarea CNAS – PIAS, care include elemente importante de securitate cibernetică. Finanțarea inițială de 70 de milioane de euro a fost majorată la 100 de milioane de euro fără TVA, exclusiv pentru digitalizarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și optimizarea Platformei Informatice pentru Asigurările din Sănătate (PIAS).

"Trimestrul trei din 2025 este data limită până la care sistemul asigurărilor de sănătate va fi transformat digital. Peste 25.000 de furnizori de servicii medicale (spitale, ambulatorii de specialitate, laboratoare, medici de familie, farmacii, furnizori de dispozitive medicale, furnizori de îngrijire la domiciliu) vor fi conectați la noua platformă PIAS.

Este foarte important de subliniat că sistemul actual nu va fi afectat. Modificările la PIAS vor asigura un mediu prietenos și accesibil pentru utilizatori, inclusiv pentru cei cu dizabilități, și vor îmbunătăți interconectarea și interoperabilitatea sistemului", arată Ministerul Sănătății.

Ce obiective sunt prevăzute în programul de finanțare

Modificările aduse la PIAS vor îmbunătăți interconectarea și interoperabilitatea sistemului, fără a afecta funcționalitatea sistemului actual. În plus, vor fi implementate funcționalități noi, precum digitalizarea unor documente conexe actului medical, optimizarea fluxurilor de date și monitorizarea electronică a obiectivelor de performanță.

 "Alte obiective cuprinse în programul de finanțare:

- funcționalități noi (ex. digitalizarea unor documente conexe actului medical)

- optimizare fluxuri de date, monitorizarea electronică a obiectivelor generale, obiectivelor specifice, activităților și indicatorilor de performanță asumați la nivelul CNAS/CAS/furnizor de servicii medicale

- interoperabilitatea sistemelor informatice la nivelul administrației publice inter instituțional, utilizarea datelor organizaționale încrucișate și a resurselor existente la nivel național (în linie cu celelalte investiții planificate la acest nivel).

Peste 400 de milioane de euro sunt investite în digitalizarea sistemului de sănătate din România, prin PNRR și fonduri europene. Finanțarea aprobată astăzi ridică investițiile directe în digitalizarea sănătății prin Componenta 7 din PNRR la 200 de milioane de euro, după ce la finalul lunii ianuarie a.c.

Ministerul Sănătății a aprobat finanțarea pentru digitalizarea instituțiilor în domeniul sanitar aflate în subordinea MS, dar și digitalizarea proprie a aparatului ministerial", mai transmite Ministerul Sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel