Director OMS: Intensificaţi testarea pentru a rupe lanţul transmiterii coronavirusului

Adisa Codruț / 16 Martie 2020 / 19:55
Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS
Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS

Directorul OMS recomandă inensificarea testărilor penru coronavirus pentru a rupe, astfel lanțul transmiterii bolii. Virusul se transmite de la persoane care sunt asimptomatice, înainte ca acestea să știe că l-au contractat.

Statele nu fac suficient pentru a identifica şi testa fiecare caz potenţial de COVID-19 şi au tendinţa de a se axa pe măsurile de distanţare socială pentru a preveni răspândirea coronavirusului, a arătat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, arată surse citate de agerpres.ro. „Avem un mesaj simplu pentru toate ţările: testaţi, testaţi, testaţi!”, a spus el în timpul unei conferinţe de presă la Geneva, citată de agerpres.ro. În timp ce s-a recurs la o escaladare rapidă a unor măsuri precum închideri de şcoli sau anulări de evenimente, eforturile sunt insuficiente în privinţa testării, izolării cazurilor noi şi identificării contactelor celor bolnavi, acestea din urmă fiind ''coloana vertebrală a răspunsului faţă de COVID-19'', consideră Ghebreyesus.

Statele nu vor fi capabile să combată pandemia dacă nu ştiu cine este infectat şi cine nu este, a argumentat el. „Nu poţi stinge un incendiu dacă eşti legat la ochi”, a adăugat Ghebreyesus. În lipsa testării, cazurile nu pot fi izolate şi lanţul infectărilor nu poate fi rupt, a mai explicat directorul OMS.

Strategia de îngrădire a bolii, prin identificarea persoanelor infectate şi izolarea lor rapidă, rămâne cea mai bună abordare, aceasta dovedindu-şi eficacitatea în China, Coreea de Sud şi Singapore, insistă Tedros Adhanom Ghebreyesus.

În schimb, el a lăudat spiritul de solidaritate şi faptul că guvernele au alocat finanţări suplimentare pentru combaterea pandemiei. „Nu este doar finanţarea, ci şi spiritul uman pe care-l vedem, acesta combate virusul şi este mai puternic (...) Am fost foarte încurajat în ultima săptămână de nivelul puternic de solidaritate pe care-l văd”, a conchis directorul OMS.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy