Directorul ANPC, mesaj privind transmiterea virusului de pe pâinea neambalată: NU există nicio dovadă

Angela Sabău |
Data publicării:
Din aliment de bază, pâinea a ajuns să fie considerată un mare „rău”
Din aliment de bază, pâinea a ajuns să fie considerată un mare „rău”

Directorul general al ANPC, Paul Anghel, a transmis un comunicat de presă în care atrage atenția că nu există nicio dovadă că virusul s-ar transmite de pe suprafețe, chiar dacă rezistă până la câteva zile acolo.

Directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, a transmis un punct de vedere privind informația conform căreia virusul SARS-CoV-2 s-ar putea transmite de pe pâinea neambalată.
Informația a fost făcută publică în urma unui studiu realizat de către Universitatea din București. „Rezultatele făcute publice de Universitatea București se contrazic oarecum cu declarațiile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) potrivit cărora NU există dovezi că virusul SARS-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente. Coronavirusurile NU se multiplică în alimente, ele au nevoie de un gazda-animal sau de una umană pentru a se multiplica. Nu există nicio dovadă privind prezența în alimente a virusului, supraviețuirea acestuia în aliment și riscul de infectare a oamenilor. Aceasta este poziția oficială a autorităților internaționale amintite, care a rămas neschimbată de la începutul pandemiei până în prezent”, arată directorul ANPC într-un comunicat de presă.
Potrivit acestuia, nu există nicio dovadă a faptului că virusul s-ar putea transmite de pe suprafețe, chiar dacă este deja cunoscut faptul că acesta poate rezista de la câteva ore, până la câteva zile pe unele suprafețe.
„Deși studiile recente arată că virusul persistă până la 24 de ore pe carton și până la câteva zile pe suprafețe dure (oțel, plastic), nu există nici o dovadă că ambalajele contaminate transmit infecția.
Regulile de igienă la cumpărături rămân aceleași și fac din nou apel pentru respectarea lor: purtarea măștilor în magazine, dezinfectarea frecventă a mâinilor cu soluțiile pe care toate magazinele le pun la dispoziție, atingerea exclusivă a produselor care sunt puse în coș.
Responsabilitatea în comportament și în comunicare și informarea doar din surse sigure, precum paginile oficiale ale autorităților, acesta este apelul meu către consumatori, presă și instituții. 
De asemenea, voi solicita o opinie oficială asupra acestui subiect din partea Grupului de Comunicare Strategică, după părerea mea, singura entitate in măsura sa prezinte un punct de vedere consolidat.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel