Directorul EMA despre nevoia unei adaptări a vaccinurilor anti-COVID la Omicron: nu există deocamdată un răspuns

Adisa Codruț |
Data publicării:
Vaccin COVID-19  FOTO: pixabay
Vaccin COVID-19 FOTO: pixabay

Directorul executiv al Agenției Europene a Medicamentelor, Emer Cook, a declarat că ”nu există deocamdată un răspuns” ar necesita o adaptare a actualelor vaccinuri anti-COVID.

"Nu există deocamdată un răspuns" la întrebarea dacă varianta Omicron care se răspândeşte cu rapiditate în Statele Unite şi Europa necesită o adaptare a vaccinurilor anti-COVID-19 actuale, a anunţat marţi directorul executiv al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA).

Directorul executiv al EMA, Emer Cook, a spus că această agenţie europeană este însă pregătită pentru posibilitatea ca vaccinurile anti-COVID-19 să fie adaptate pentru a combate varianta Omicron. "Permiteţi-mi totuşi să insist asupra faptului că nu există deocamdată un răspuns la întrebarea dacă vom avea nevoie de un vaccin adaptat, cu o compoziţie diferită, pentru a lupta împotriva acestei variante sau a alteia", a declarat Emer Cooke într-o conferinţă de presă.

"Avem nevoie de mai multe date despre impactul acestei variante asupra eficacităţii vaccinurilor aprobate şi să obţinem dovezi suplimentare" despre acţiunea vaccinurilor actuale, pentru a preveni formele grave sau mai uşoare ale bolii, precum şi internările şi decesele, a adăugat ea. Emer Cooke a subliniat totuşi că datorită celor cinci vaccinuri şi şase medicamente autorizate de EMA împotriva COVID-19, "ne aflăm acum într-o situaţie mult mai solidă decât anul trecut", potrivit Agerpres.

"Avem multe instrumente suplimentare la dispoziţia noastră", a adăugat ea, în contextul în care Comisia Europeană a aprobat luni utilizarea celui de-al cincilea vaccin anti-COVID-19, cel dezvoltat de compania americană Novavax, la câteva ore după autorizarea emisă de EMA. Noua variantă Omicron se răspândeşte cu o viteză fulgerătoare în Statele Unite, unde a devenit de acum dominantă, precum şi în Europa, mai ales în Marea Britanie.

Un oficial cu rang înalt în cadrul EMA a precizat tot marţi că datele preliminare arată că doza de supra-rapel ("booster") a vaccinurilor anti-COVID-19 contribuie la restaurarea unui anumit nivel de protecţie împotriva variantei Omicron, deşi nu există încă dovezi că o adaptare a vaccinurilor actuale ar fi cu adevărat necesară. "Datele arată într-adevăr că există o scădere a capacităţii vaccinurilor anti-COVID-19 de a asigura o bună neutralizare în cazul Omicron", a declarat Marco Cavaleri, directorul departamentului de combatere a ameninţărilor biologice pentru sănătate şi de strategie vaccinală în cadrul EMA.

"Doza 'booster' este într-adevăr capabilă să restabilească un nivel destul de înalt al protecţiei în faţa formelor simptomatice ale bolii", a adăugat el în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă. Uniunea Europeană are capacitatea de a produce 300 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19 pe lună, după ce producătorii farmaceutici şi-au optimizat fluxurile de producţie pentru a acoperi cererea tot mai mare înregistrată în rândul populaţiei de 450 de milioane de locuitori din UE, a precizat Emer Cooke. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel