Dispraxia, boala care face imposibil mersul pe bicicletă. Cum îi afectează pe copii

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
   Dispraxia – FOTO: Pexels@Tatiana_Syrikova
Dispraxia – FOTO: Pexels@Tatiana_Syrikova

Dispraxia este o tulburare care îi afectează pe copii de la vârste fragede sau apare pe parcursul vieții din cauza unor traume.

Dispraxia reprezintă o afecțiune ce influenţează negativ coordonarea fizică și poate provocă o serie vastă de probleme. O parte dintre acestea pot fi observate la o vârsta fragedă, în timp ce altele pot deveni evidente pe măsura ce copilul crește.

Probleme de mișcare

Dispraxia duce la probleme de mișcare și coordonare, acestea fiind simptomele principalale. Kinetoterapeutul Anca Maria Piakovski explică care sunt indiciile tulburării. 

- Copiii pot avea dificultăți în ceea ce privește întârzieri privind statul în funduleț, mersul său statul în picioare.

- Activități de joacă: sărituri, alergare, prinderea și/sau lovirea unei mingi. Adesea evită să se alăture altor copii din cauza lipsei lor de coordonare

- Dificultăți în urcatul/coborâtul scărilor

- Scrisul și desenatul

- Îmbrăcatul, închiderea nasturilor și legatul șireturilor

- Stând nemișcați – își balansează și/sau mișcă mult brațele și picioarele

Vezi și: Căderea părului. Când există semne de îngrijorare și care sunt tratamentele

Cauzele care duc la apariția bolii

În primul rând, studiile spun că o cauză importantă și mai des întâlnită ar fi dezvoltare incorectă a celulelor nervoase care susțin mușchii motorii.

”Acestea nu formează legături neuronale corecte și, din motive care încă rămân o enigmă, creierul are nevoie de mai mult timp pentru a procesa datele transmise. Unii cercetători care consideră că dispraxia este o boală moștenită. Alții consideră că riscul apariției dispraxiei este mult mai mare la bebelușii născuți prematur, deoarece cerebelul se dezvoltă într-un ritm foarte rapid mai ales în ultima parte a sarcinii. O altă cauză ar putea fi greutatea scăzută la naștere a bebelușului”, explică medicul kinetoterapeut.

În al doilea rând, există și cazuri în care dispraxia nu este din naștere, ci apare mai târziu, din cauza unei traume emoționale suferite de creier, care poate fi cauzată de un accident, de o boală gravă sau de alți factori care acționează asupra creierului.

Mersul pe bicicletă este aproape imposibil deoarece necesită nu numai mișcări nefamiliare, cum ar fi pedalatul, dar necesită și coordonarea unui număr mare de activități precum pedalat, ținut direcția, atenția la trafic, claxonat.

Vezi și: Valeriana și efectele asupra tulburării obsesiv-compulsive. De ce să bei ceai de valeriană

Evaluarea copiilor

Copiii suspecți de tulburări de coordonare a mișcații sunt de obicei evaluați prin teste ale abilitaților motorii brute – capacitatea lor de a folosi mușchii mari care coordonează mișcări semnificative ale corpului și ale abilitaților motrice fine – capacitatea lor de a folosi mușchii mici pentru mișcări coordonate corect.

Tratament recomandat în dispraxie

Cu toate că nu este o boală care să se vindece, dispraxia este o afecțiune ce poate fi controlată și ale cărei efecte negative pot fi micșorate, în timp. Tratamenul poate implică, în funcție de nevoile pacientului și constă în terapie ocupaţională, logopedie. 

”Terapia motorie perceptivă include activități ce vizează deopotrivă îmbunătățirea capacității linvgistice și a competențelor vizuale, de mișcare, auditive. Terapia implică mai multe tipuri de sarcini, care devin complexe în mod gradual, fără a atinge însă un nivel de complexitate care să devină stresant pentru pacient.  Kinetoterapia - terapia prin joc, exerciții active pe diferite suprafețe și prin diferite mijloace care ajuta la îmbunătățirea coordonării mișcărilor”, mai explică medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel