Diverticulită, opt simptome la care ar trebui să fii atent

Diverticulita - o boală a colonului care provoacă dureri abdominale - devine din ce în ce mai frecventă la populația de peste 50 de ani. 

Pe măsură ce îmbătrânim, devenim tot mai sedentari și mâncăm diete lipsite de fibre, astfel că mulți dintre noi încep să dezvolte zone mici și slabe în peretele muscular al colonului. Aceastea permit căptușelii colonului să iasă, formând pungi minuscule numite diverticuli, notează University Health News.

 

Simptome și factori de risc

De obicei, diverticulii nu provoacă niciun simptom, Însă sunt extrem de frecvente: 50 la sută dintre persoane ajunse la vârsta de 50 de ani, 60 la sută la vârsta de 60 de ani și aproape 70 la sută dintre persoanele de 70 și 80 de ani se estimează că au diverticuloză.

Durerea abdominală, febra și constipația sunt simptome frecvente ale diverticulitei,însă oamenii de știință au descoperit recent că simptomele diverticulitei sunt mult mai variabile decât se credea în mod tradițional.

Diverticulita acută - Simptome

Simptomele de diverticulită includ adesea următoarele:

Dureri ale abdomenului inferior (apar pe partea stângă la 70 la sută dintre pacienți; deseori descrise drept crampe)
Schimbarea obiceiurilor intestinale
Greață și vărsături
Constipație
Diaree
meteorism
Balonare
Febră
Simptomele de dirticulită depind de mulți factori, inclusiv localizarea diverticulului inflamat în abdomen, severitatea procesului inflamator și prezența complicațiilor

Unele persoane au un singur episod acut care prezintă simptome de diverticulită. Alte persoane pot suferi de episoade recurente și distincte. În aceste cazuri, durerea diverticulită este adesea severă și se produce brusc, dar poate fi, de asemenea, ușoară și se înrăutățește în câteva zile. Intensitatea durerii diverticulite poate fluctua.

Complicații

Ocazional, diverticulita duce la sângerare; infecții; mici perforații; sau blocaje în colon. Sângerarea diverticulă poate duce la sânge în scaun. Diverticulul infectat poate forma abcese sau poate perfora și scurge lichidul infectat în cavitatea abdominală, ceea ce poate duce la infecții la nivelul întregului corp (sepsis), febră, frisoane și dureri abdominale severe.

Fistulele se pot forma dacă infecția se răspândește în afara colonului și pot face ca țesutul colonului să se lipească de țesuturile din apropiere, cum ar fi vezica. Aceasta poate provoca infecții cronice, severe ale vezicii urinare, cu dureri pelviene asociate. Cicatricea cauzată de infecție poate duce la blocarea parțială sau totală a intestinului, numită obstrucție intestinală. Când intestinul este blocat, apare constipație severă, balonare și durere.

 

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel