Două medicamente psihiatrice, posibil tratament pentru Alzheimer. Au efecte mai bune asupra bărbaților

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
doua medicamente - FOTO: Freepick
doua medicamente - FOTO: Freepick

Două medicamente utilizate în bolile psihiatrice ar putea fi folosite ca tratament pentru Alzheimer.

Două medicamente psihiatrice comune pot încetini progresia alzheimerului, potrivit celui mai recent studiu. Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității din Colorado au analizat două medicamente care ar putea bloca efectul proteinei Apolipoproteina E4 (APOE4), care este o genă cu factor de risc pentru Alzheimer.

Două medicamente comune, rezultate promițătoare

Cele două medicamente psihiatrice, imipramina şi olanzapina, au avut rezultate promițătoare. Cercetătorii au observat că utilizarea acestor medicamente la pacienții cu boala Alzheimer a fost asociată cu diagnostice clinice mai bune și o cunoaștere îmbunătățită, în comparație cu alte medicamente antidepresive și antipsihotice.

Potrivit unui studiu din iunie 2022 publicat în Alzheimer's Research & Therapy, există două medicamente cu aprobare prealabilă a Food and Drug Administration (FDA) care pot fi benefice pentru persoanele cu boala Alzheimer. Medicamentele, imipramina și olanzapina, sunt deja utilizate pentru a trata afecțiunile psihiatrice, notează Medical News Today.

Echipa de cercetare de la Universitatea din Colorado Scoala de Medicină a fost interesat în primul rând în găsirea de medicamente care ar putea bloca Apoliporoteina, reducând astfel șansele ca anumite persoane să dezvolte Alzheimer. Echipa de cercetare a observat că două dintre medicamentele care sunt frecvent prescrise pentru condiții psihiatrice au rezultate promițătoare.

Medicamentele au fost imipramina şi olanzapina, iar imipramina este un antidepresiv triciclic, iar olanzapina este un antipsihotic. Potter și echipa sa au observat că pacienții cu Alzheimer care au luat imipramină și olanzapină, în comparație cu alte medicamente antidepresive și antipsihotice, au văzut îmbunătățiri ale cogniției care ar putea ajuta la inversarea progresiei bolii.

"Oamenii care au primit aceste medicamente au dezvoltat o mai bună cunoaștere și de fapt îmbunătățit în diagnosticul lor clinic. Comparativ cu cei care nu au luat aceste medicamente, au revenit de la boala Alzheimer la tulburări cognitive ușoare sau de la tulburări cognitive ușoare la normal", a spus Potter. 

Vezi și: Miere sau zahăr. Diferența între cele două. Bilic: Fiți zgârciți. De îngrășat, îngrașă

Medicamentele, efecte mai bune asupra bărbaților

Cercetătorii au analizat apoi sexul biologic pentru a vedea dacă există o diferență în modul în care bărbații și femeile răspund la efectele cumulative ale administrării imipraminei. Calculele lor au arătat că bărbații cu vârste cuprinse între 66,5 și 88,5 ani au avut cele mai multe beneficii.

Autorii au scris că luând imipramină pentru o perioadă lungă de timp "a crescut incidența de revenire la un diagnostic clinic mai bun pentru bărbați". În timp ce femeile au avut, de asemenea, o îmbunătățire, autorii observă că aceasta nu a fost "semnificativă din punct de vedere statistic" în comparație cu bărbații.

Ce este Alzheimerul

Alzheimer este o boală notorie și dificil de investigat, deoarece dezvoltarea ei durează mult timp. Impactul său complet asupra creierului unei persoane poate fi examinat în detaliu doar prin analizarea țesutului cerebral după ce cineva a murit.

Acest studiu special a fost posibil datorită unor senzori de temperatură minusculi numiți termometre polimerice fluorescente (FPT).
Echipa a adăugat amiloid-beta la liniile de celule umane în laborator pentru a declanșa procesul de agregare.

Odată ce proteina amiloid-beta a început să se formeze în fire cunoscute sub numele de fibrile, temperatura medie a celulelor a început să crească, în comparație cu celulele cărora nu li s-a adăugat în mod artificial nicio proteină. Acest lucru duce apoi la o reacție în lanț.

”Pe măsură ce fibrile încep să se alungească, ele eliberează energie sub formă de căldură”, spune cercetătorul în neuroștiințe Kaminski Schierle, de la Universitatea din Cambridge.

”Agregarea beta-amiloidului necesită destul de multă energie pentru a porni, dar odată ce procesul de agregare începe, acesta se accelerează și eliberează mai multă căldură, permițând formarea mai multor agregate”.

Citește mai departe AICI

Îngrijirea pacienților cu Alzheimer. Dr. Dafin Mureșanu: Stăm foarte rău în România

Dr. Dafin Mureșanu a făcut declarații, în exclusivitate, cu privire la situația pacienților cu Alzheimer din România. 

Dr. Dafin Mureșanu ne-a dezvăluit, în exclusivitate pentru DC Medical, despre importanța recuperării și îngrijirii pacienților cu boala Alzheimer: „în primul rând aș dori să vă spun că, într-adevăr, elementele de îngrijire și mediul de are un bolnav cu patologie de acest tip sunt fundamentale. Dincolo de tratamentul farmacologic, care are importanța lui, există un tratament de recuperare”.

Tipuri de terapii

„Este așa numită terapie cognitivă și emoțională, care are rezultate promițătoare și care încetinește evoluția bolii. Știm foarte bine că acel exemplu clasic, faptul că o persoană care are activitate cognitivă susținută va avea un declin cognitiv, chiar și în condițiile unor boli degenerative, mai lin.

Dacă citești măcar ziarul în fiecare zi ai o șansă de declin mai mică, decât dacă ești inactiv din punct de vedere al expunerii la stimulul simbolic", adaugă Dr. Mureșanu.

Vezi și: Sănătatea inimii, cu soluții în farfurie. Medic: 40% dintre români suferă de hipertensiune

Îngrijirea specializată

Îngrijirea specializată joacă un rol extrem de important în boala Alzheimer, fapt afirmat și de către Dr. Mureșanu: "tulburarea aceasta poate fi relativ bine controlată, de aici nevoia de îngrijire profesionistă, în centre profesioniste, de către oameni profesioniști, de către oameni dedicați și într-un mediu emoțional favorabil. Toate condițiile acestea sunt absolut necesare îngrijirii și recuperării a tulburării cognitiv-emoționale la bolnavi.”

Situația în România

Din păcate, Dr. Mureșanu afirmă că, „în România noi avem provocări uriașe din acest punct de vedere și aș porni de la înțelesul conceptului de recuperare".

Recuperarea în boala Alzheimer are o importanță deosebită și nu este la fel cu cea din alte boli: „neurorecuperarea, adică recuperarea tulburărilor ca urmare a patologiilor a sistemului nervos central și periferic este diferită față de recuperarea unui deficit motor în urma instalării unei proteze de șold sau a unei fracturi”, spune Dr. Mureșanu.

Citește mai departe AICI

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel