Sănătatea inimii, cu soluții în farfurie. Medic: 40% dintre români suferă de hipertensiune

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
sanatatea inimii. FOTO Pexels @ Cats Coming
sanatatea inimii. FOTO Pexels @ Cats Coming

Care sunt alimentele recomandate pentru o bună funcționare a inimii.

Dr. Laura Ene, medic specialist în nutriție și boli metabolice, a făcut o scurtă listă de sfaturi ce țin de un stil alimentar sănătos, menit să prevină bolile cardiovasculare, subliniind că 4 din 10 români suferă de hipertensiune arterială.

”Cum să previi bolile cardiovasculare:

- Adoptă o alimentație bazată pe fructe, legume și cereale integrale

- Redu cantitatea de sare din mâncare la jumătate de linguriță

- Limitează la maximum cantitatea de grăsimi de origine animală (unt, untură, carne grasă, brânzeturi grase)

- Scapă de kilogramele în plus și mențineți greutatea la un nivel normal pentru tine

- Renunță la fumat, deoarece acest viciu are efecte negative nu doar asupra vaselor de sânge, ci și asupra întregului corp

- Redu nivelul de stres

- Fă exerciții fizice regulate”, a scris medicul pe Instagram.

Bolile aparatului cardiovascular reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial, cu un număr de 17,9 milioane decese anual.

Mai mult de 4 din 5 decese prin boli cardiovasculare se datorează atacurilor de cord și accidentelor vasculare cerebrale, iar o treime dintre aceste decese apar prematur, la persoanele cu vârsta sub 70 de ani.

În România, 60% dintre decesele populației sunt cauzate de apariția bolilor cardiovasculare, țara noastră având una dintre cele mai reduse speranțe de viață din țările Uniunii Europene, atât la bărbați, cât și la femei.

Obezitatea, boală cronică în România. Până în 2030, aproape jumătate de milion de copii vor fi obezi

Metabolismul poate fi educat. Medic: 9 elemente care îl accelerează

”Am auzit de foarte multe ori această teorie: Mă îngraș din cauză că am metabolismul leneș”, a scris dr. Laura Ene, pe contul său de Instagram.

Potrivit medicului nutriționist, metabolismul este ”oglinda stilului nostru de viață”, motiv pentru care acesta poate fi educat sau chiar reeducat.

În postarea făcută de specialistul în nutriție și boli metabolice, aceasta a expus câteva dintre trucurile care pot ajuta la punerea ”pe roate” a metabolismului, astfel încât să ne putem bucura și de o prăjitură la care tânjim, dar și de o viață sănătoasă.

9 elemente care accelerează metabolismul

Pentru o bună funcționare a organismului și un metabolism pe măsură, potrivit medicului Laura Ene sunt necesare 9 elemente, astfel:

”- Minimum 8 ore de somn pe noapte

- Minimum 2 litri de apă pe zi

- Minimum 5000 de pași pe zi

- Fără ciuguleli între mese

- Intermittent fasting de 8-10 ore

- Ultima masă la ora 18.00

- Fructe în prima parte a zilei

- Legume la fiecare masă

- Doar proteină cu legume la cină”, a scris dr. Laura Ene. Citește mai departe AICI.

Starea de bine indusă de alimentația de tip fast-food. Dr. Ene, avertisment: Nu știm să mâncăm legume

Aflați într-o continuă fugă, în care de cele mai multe ori parcă nu avem timp să zăbovim la masă, uităm să ne bucurăm cu adevărat de mâncare așa cum este ea, pentru gust. Mai mult, ”împărțim” mâncarea între alimente permise sau interzise, dar ceea ce este, potrivit specialiștilor în nutriție, mai grav este „aruncarea” înspre mâncarea de tip fast-food, care ne oferă energie doar pe moment.

”Am uitat să ne bucurăm de mâncare așa cum este ea, pentru gust. De câte ori ne gândim la mâncare, ne gândim imediat la alimente permise, alimente interzise din punct de vedere al siluetei sau al afecțiunilor pe care pot să le aducă mâncarea nepotrivită și în cantitate excesivă și mâncarea de proastă calitate, pentru că tot ce este procesat nu este de dorit pe masa noastră. Dar uităm cât de mult ne poate influența mâncarea starea de spirit.

Mâncarea este până la urmă o bucurie, o plăcere, și merită să rămână așa. Însă în spatele bucuriei și plăcerii, de moment, cel puțin, pe care cele mai multe dintre alimentele din industria alimentară ne-o oferă procesate, și mă refer aici la sare, zahăr și grăsimi în exces, nu sunt altceva decât calorii goale care mai departe ne pot chiar afecta și altera starea de spirit”, a explicat dr. Laura Ene, medic primar diabet și boli metabolice, la ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1.

Totodată, medicul a evidențiat legătura care există între ceea ce mâncăm și comportamentul pe care îl avem după masă. ”Există această axă gut-brain, intestin-creier, iar intestinele noastre și flora noastră microbiană s-a dovedit prin numeroase studii,  din ce în ce mai multe în ultima vreme, că ne influențează starea de spirit.

Să ne gândim doar la ADHD-ul copiilor, la stările de anxietate, la stările de depresie, care vin la pachet, de cele mai multe ori cu mâncarea de prostă calitate și observăm asta mai ales la copii, la adolescenți, care sunt tot mai stresați și iau tot felul de tablete antidepresive. Iar kilogramele în plus ne fac rău atât mental, cât și fizic, dar și buna dispoziție”, a subliniat medicul impactul pe care îl are alimentația asupra stării de spirit. Citește mai mult AICI.

Vezi și: "Mulți români află că au o boală de inimă abia după primul infarct". Streinu Cercel, despre planul național de combatere a hipertensiunii: Date promițătoare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel