Starea de bine indusă de alimentația de tip fast-food. Dr. Ene, avertisment: Nu știm să mâncăm legume

Sonia Baciu |
Data publicării:
starea de bine. FOTO Pexels @ Dana Tentis
starea de bine. FOTO Pexels @ Dana Tentis

Ca o recompensă rapidă, mulți apelează la mâncarea de tip fast-food în detrimentul legumelor. Specialistul în diabet și boli nutriționale, dr. Ene atrage atenția în acest sens.

Aflați într-o continuă fugă, în care de cele mai multe ori parcă nu avem timp să zăbovim la masă, uităm să ne bucurăm cu adevărat de mâncare așa cum este ea, pentru gust. Mai mult, ”împărțim” mâncarea între alimente permise sau interzise, dar ceea ce este, potrivit specialiștilor în nutriție, mai grav este „aruncarea” înspre mâncarea de tip fast-food, care ne oferă energie doar pe moment. 

”Am uitat să ne bucurăm de mâncare așa cum este ea, pentru gust. De câte ori ne gândim la mâncare, ne gândim imediat la alimente permise, alimente interzise din punct de vedere al siluetei sau al afecțiunilor pe care pot să le aducă mâncarea nepotrivită și în cantitate excesivă și mâncarea de proastă calitate, pentru că tot ce este procesat nu este de dorit pe masa noastră. Dar uităm cât de mult ne poate influența mâncarea starea de spirit.

Mâncarea este până la urmă o bucurie, o plăcere, și merită să rămână așa. Însă în spatele bucuriei și plăcerii, de moment, cel puțin, pe care cele mai multe dintre alimentele din industria alimentară ne-o oferă procesate, și mă refer aici la sare, zahăr și grăsimi în exces, nu sunt altceva decât calorii goale care mai departe ne pot chiar afecta și altera starea de spirit”, a explicat dr. Laura Ene, medic primar diabet și boli metabolice, la ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1.

Totodată, medicul a evidențiat legătura care există între ceea ce mâncăm și comportamentul pe care îl avem după masă. ”Există această axă gut-brain, intestin-creier, iar intestinele noastre și flora noastră microbiană s-a dovedit prin numeroase studii,  din ce în ce mai multe în ultima vreme, că ne influențează starea de spirit.

Să ne gândim doar la ADHD-ul copiilor, la stările de anxietate, la stările de depresie, care vin la pachet, de cele mai multe ori cu mâncarea de prostă calitate și observăm asta mai ales la copii, la adolescenți, care sunt tot mai stresați și iau tot felul de tablete antidepresive. Iar kilogramele în plus ne fac rău atât mental, cât și fizic, dar și buna dispoziție”, a subliniat medicul impactul pe care îl are alimentația asupra stării de spirit.

Legumele de sezon, prietenele sănătății. Hâncu: Cresc absorbția licopenului de 4 ori

Românii nu știu să mănânce legume

Cu o bucătărie ceva mai diversificată față de acum un deceniu, în care avem parte de o varietate de feluri de mâncare, de la asiatic la indian, de la mediteraneean la tradiționalele mâncăruri românești, ne confruntăm însă cu o problemă pe care nutriționistul o consideră foarte importantă. Aceea de a nu ști să consumăm legume.

”Până să ajungem la fructe de mare și chestii exotice, noi nu mâncăm legume. Noi nu știm să mâncăm legume, nu mai gătim legumele așa cum trebuie, copiii noștri nu suferă legumele și se strâmbă, probabil că au din cele 30 de tipuri de legume pe care ar putea să le mănânce, preferă doar vreo 2, 3, iar în momentul în care îi întrebi Dar de ce nu le preferi? Nu au niciun gust, nu sunt bune, sunt verzi, sunt roșii... Răspunsuri care nu au neapărat legătură cu un lucru foarte clar”, a mai spus medicul. 

Consumul mai multor fructe și legume poate îmbunătăți atenția copiilor cu ADHD. 62% dintre aceștia sunt sub tratament medicamentos

Alimentele benefice bunei-dispoziții

Întrebată dacă există alimente care să ne confere o stare de spirit bună, dr. Laura Ene a precizat că sunt lactatele, în special laptele dulce, ”care ajută și la creșterea bună și la dezvoltarea scheletului”, peștele, ”pe care, din nou, nu îl suferă foarte mult”, fructele, mai ales cele de culoare închisă, dar și legume, de toate culorile. ”Am spus de multe ori, nutriția sănătoasă nu înseamnă un singur aliment, înseamnă combinația dintre ele, și cu cât mai multă culoare în farfurie, cu atât mai mulți nutrienți care ne hrănesc și corpul, și mintea”, a mai spus specialistul.

Totodată, a explicat și de în perioadele stresante, cel mai scurt drum este cel spre mâncarea de tip fast-food, care este, în fapt, o recompensă imediată, care dă un ”boost” de energie când vorbim de zahăr și cacao.

”Acest lucru este doar pe moment, urmând ca ulterior să ne prăbușim în golul oboselii pentru că asta se întâmplă. Este un moment rapid în care mâncând o ciocolată sau bând un energizant, pe moment ni se pare că am rezolvat situația, dar ulterior obosim și mai mult”, a mai spus medicul, adăugând că mâncatul compulsiv vine din aceeași dezordine pe care o avem pe mese.

”Zahărul concentrat descarcă o cantitate mare de insulină care ulterior, în 10-20 de minute, ne dă din nou foame și ne obligă să mâncăm. Și dacă nu avem alimente de calitate, o salată, o friptură, un sandviș, riscăm să punem mâna pe alt element care ne duce în tăvălugul acesta de boală și de oboseală cronică”.

De asemenea, mai spune specialistul în boli metabolice, mâncarea ar trebui privită nu doar prin prisma senzorială, cât mai ales prin cea a aportului de vitamine și nutrienți, dar și să prețuim ceea ce este în spatele alimentelor și a produselor naturale, decât a celor procesate și ultraprocesate.

Vezi și: Metabolismul poate fi educat. Medic: 9 elemente care îl accelerează

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel