Adevărul din spatele suplimentelor care promit să-ți curețe vasele de sânge

Adevărul din spatele suplimentelor care promit să-ți curețe vasele de sânge Adevărul din spatele suplimentelor care promit să-ți curețe vasele de sânge - FOTO: [email protected]

Vitamina care promite să scadă colesterolul, dar te poate expune unui risc neașteptat. Are efecte secundare serioase.

Atunci când ai colesterol mărit (adică valorile tale depășesc limitele normale pentru vârsta ta), medicul îți poate recomanda mai multe metode pentru a reduce colesterolul "rău" LDL și a crește colesterolul "bun" HDL.

Măsurile obișnuite includ consumul unor alimente care scad colesterolul, exerciții fizice mai dese sau chiar tratament medicamentos cu statine. Totuși, există o recomandare mai puțin cunoscută: creșterea aportului anumitor vitamine B.

Rolul vitaminei B3 (niacina) în gestionarea colesterolului

Dintre cele opt vitamine B (B1 până la B3, B5 până la B7, B9 și B12), vitamina B3, cunoscută și ca niacină, este cea mai legată istoric de scăderea colesterolului. Potrivit Institutelor Naționale de Sănătate din SUA (NIH), niacina este implicată în procesarea colesterolului în organism. Când este administrată în doze mai mari decât cele normale, niacina poate reduce colesterolul LDL și poate crește colesterolul HDL chiar și cu 30%.

Totuși, dozele terapeutice necesare sunt mult mai mari decât cele recomandate zilnic — între 500 și 3.000 mg pe zi, față de doza zilnică recomandată pentru adulți de 14 mg (femei) și 16 mg (bărbați).

 Prin urmare, suplimentarea cu niacină trebuie făcută doar sub supravegherea medicului, deoarece excesul poate provoca efecte secundare serioase precum disconfort gastrointestinal, diaree, iritații ale pielii, bătăi accelerate ale inimii și vărsături.

cole

Avertismente de la experți

Deși niacina poate avea efecte benefice, unii specialiști sunt precauți în privința suplimentării cu doze mari. Dr. Stanley Hazen, cercetător citat de Cleveland Clinic, atrage atenția asupra unui risc major.

 "Am descoperit că unul din patru oameni din SUA și Europa avea niveluri suficiente de 4PY pentru a dubla riscul de infarct, accident vascular cerebral sau deces.  4PY este un produs secundar al niacinei asociat cu inflamația vaselor sanguine", a spus dr. Stanley Hazen, potrivit Health Digest.

Aceste descoperiri au determinat unii experți să spună că riscurile pot depăși beneficiile administrării dozelor mari de niacină.

Surse alimentare de niacină și efecte asupra colesterolului

Dacă dozele mari de niacină nu sunt potrivite pentru tine, poți reduce colesterolul ridicat consumând mai multe alimente bogate în vitamina B3, precum pui, arahide și ciuperci.

Un studiu din 2022 publicat în Clinical Nutrition, realizat pe 211.567 de persoane din Coreea cu vârsta de peste 40 de ani, a arătat că cei care consumau regulat mai mult decât doza recomandată de niacină aveau un risc mai mic de colesterol mare față de cei care nu o făceau.

Alte vitamine B care ar putea ajuta

Pe lângă niacină, alte două vitamine B pot oferi protecție împotriva colesterolului crescut. Un studiu din 2020, publicat în Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, a descoperit că suplimentarea cu acid folic (B9) și piridoxină (B6) timp de 12 săptămâni a dus la scăderea colesterolului total și la creșterea colesterolului HDL.

Suplimentarea cu doze mari de niacină poate ajuta la reducerea colesterolului LDL și la creșterea HDL, însă vine cu riscuri care impun consultarea medicului. Creșterea consumului de alimente bogate în vitamina B3 este o opțiune mai sigură pentru susținerea sănătății colesterolului. În plus, vitaminele B6 și B9 par să ofere beneficii suplimentare, dar cercetările continuă.

Înainte de a începe orice suplimentare, discută întotdeauna cu medicul tău, mai ales când este vorba despre gestionarea colesterolului ridicat.

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250
300x250