Două posibile tratamente pentru EBOLA

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Ebola a ucis mii de oameni
Ebola a ucis mii de oameni

Două noi ntratamente sunt posibile pentru Ebola. Cercetătorii au experimentat patru tipuri de tratament, iar două au avut rezultate neașteptate, motiv pentru care studiul a fost întrerupt mai devreme. 

Două noi tratamente pentru Ebola scad considerabil rata deceselor cauzate de această boală. Un proces de patru tratamente experimentale pentru Ebola efectuate în Republica Democrată Congo (RDC) a fost oprit mai devreme, după ce două dintre ele au arătat semne puternice de a putea salva viața pacienților.

Rezultatele preliminare au fost raportate în această dimineață de Anthony Fauci, directorul U.S. National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) in Bethesda, Maryland, unul dintre partenerii studiului. Cele două tratamente vor fi acum disponibile pe scară largă și ar putea ajuta la încheierea focarului în cursul acestui an în RDC, după ce boala a ucis deja peste 1800 de oameni, spun oamenii de știință.

Procesul PALM (prescurtarea expresiei swahili pamoja tulinde maisha, care înseamnă „împreună salvăm vieți”) a evaluat trei preparate pentru anticorpi împotriva Ebola și un medicament antiviral într-un studiu controlat aleatoriu, realizat în mijlocul focarului devastator, care a lovit două provincii din estul RDC.

„Astăzi, am început un nou capitol. De acum înainte, nu vom mai spune că Ebola nu poate fi vindecată”, a declarat într-o conferință de presă Jean-Jacques Muyembe-Tamfum, șeful DRC’s National Institute for Biomedical Research in Kinshasa, partener în proces. „Acest progres va ajuta, în viitor, să salveze mii de vieți.” (Muyembe, care a făcut parte din echipa care a descoperit Ebola acum 43 de ani, a preluat comanda în lupta cu focarul din RDC la 22 iulie.)

Jeremy Farrar, șeful Wellcome Trust din Londra, confirmă: „Acest lucru va salva, fără îndoială, vieți”, a scris el într-un comunicat. „În mijlocul celor mai proaste condiții posibile, s-a făcut un studiu clinic foarte solid care ne-a oferit informații foarte importante”, a spus Fauci pentru revista Science. „Și frumusețea ei este că acum îl poți aplica imediat.”

Primul medicament pentru Ebola

Până în prezent, pentru Ebola nu există medicamente; în focarul curent, două treimi din toți pacienții cunoscuți au murit. Oamenii de știință au încercat să trateze boala cu medicamente existente și să dezvolte noi tratamente adaptate la virus. Unul dintre aceștia, cocktailul de anticorpi ZMapp, a fost considerat ca potențial „schimbător de jocuri” în timpul epidemiei din Africa de Vest, dar în studiul efectuat pe 71 de pacienți, dintre care 36 au primit ZMapp în plus față de medicamentele standard, nu au arătat un efect semnificativ în mortalitate.

Anticorpi de la supraviețuitori, baza unui medicament

Cu toate acestea, datele de pe ZMapp au fost considerate suficient de bune pentru a utiliza medicamentul ca și control în studiile viitoare. În procesul PALM, alte trei medicamente au fost comparate cu ZMapp:

Anticorpul monoclonal mAb114, care își are rădăcinile în focarul de Ebola din 1995 în Kikwit, RDC. În timpul acelui episod, Muyembe a încercat să trateze pacienții cu un amestec de anticorpi de la supraviețuitorii Ebola. Ani mai târziu, cercetătorii de la NIAID au izolat anticorpi de la acei supraviețuitori; mAb114, care este acum dezvoltat împreună cu Ridgeback Biotherapeutics din Miami, Florida, a fost cel mai promițător.

REGN-EB3 este un cocktail a trei anticorpi monoclonali dezvoltați de Regeneron Pharmaceuticals în Tarrytown, New York. Anticorpii au fost generați prin inocularea șoarecilor cu sisteme imunitare „umanizate” cu virusul Ebola.

Medicamentul antiviral remdesivir este produs de Gilead Sciences din Foster City, California.

Procesul a început în noiembrie 2018 în patru unități de tratament Ebola din comunitățile Beni, Butembo, Katwa și Mangina, cu scopul de a înscrie 725 de pacienți. La 9 august, un comitet independent de monitorizare a datelor și siguranței a examinat datele pentru 499 de pacienți și a constatat că REGN-EB3 era mult mai bun decât ZMapp.

Rată de mortalitate mai mică

În general, 49% dintre pacienții care au primit ZMapp - și 53% dintre cei care au primit remdesivir - au murit, comparativ cu doar 29% dintre cei cu REGN-EB3. Această diferență era suficient de mare pentru a îndeplini criteriul prestabilit pentru oprirea procesului mai devreme. În grupul care a primit mAb114, mortalitatea a fost de 34%, o rată considerată suficient de apropiată de cea a cocktailului , încât utilizarea acestuia să continue.

În 41% dintre participanții la studiu care au căutat un tratament precoce după infecție și au avut un nivel mai scăzut de virus Ebola în sângele lor, cele două noi tratamente au avut un succes uluitor: Mortalitatea a scăzut până la 6% în grupul celor cu anticorpi Regeneron și la 11% cu mAb114. (Cu ZMapp și remdesivir, rata mortalității la persoanele cu încărcătură virală scăzută a fost de 24% și, respectiv, 33%.) Există speranțe mult mai puține pentru pacienții cu încărcătură virală mare: Cu toate acestea, cu cel mai bun tratament, REGN-EB3, rata de deces a fost de 60%.

Fauci a subliniat că datele sunt preliminare. „Singurul lucru sigur este că mAb114 și [REGN-EB3] sunt clar mai bune decât ZMapp și remdesivir”, spune el.

 

Sursa: AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel