Mușcături de insecte vara, cum le tratezi. Sfatul unui medic

Angela Sabău |
Data publicării:
Mușcătura de insecte
Mușcătura de insecte

Mușcăturile de insecte sunt mai frecvente vara și pot să ne strice distracția. O serie de măsuri și sfaturi de protecție vin din partea specialiștilor.

Mușcăturile de țânțari, albine sau păianjeni vă pot strica distracția de vară. Deși în cele mai mult cazuri e vorba doar de o înțepătură enervantă, unele persoane pot suferi afecțiuni mai grave. „Există o mulțime de legende urbane în legătură cu asta”, a spus dr. Christopher Heron, profesor asistent de medicină de familie și comunitar la Curriculum-ul University Park de la Penn State College of Medicine. „Cel mai important este să fii conștient și să știi cum arată o reacție normală la o mușcătură de insecte.”

Cele mai frecvente mușcături de insecte sunt, de obicei, cele mai inofensive: mușcăturile de la muștele negre, muștele cailor și păianjenii mici ai casei. Înțepăturile de albine și viespe sunt caracteristici ale verii, dar țânțarii și căpușele stârnesc mai multă teamă pentru potențialul lor de a transporta virusul West Nile sau de a cauza boala Lyme.

Heron, care a lucrat ca exterminator înainte de a deveni medic, a spus că păianjenii înfricoșători care pe toată lumea îngrijorează, nu sunt foarte frecvenți.

Cele mai multe mușcături de insecte produc iritație, mâncărime și o reacție alergică locală ușoară, pe care antihistaminicele orale, cum ar fi Benadryl sau cele de actualitate precum loțiunea de calamină, pot calma.

„Dacă pacienții vin să mă vadă, este de obicei din cauza unei multitudini de mușcături extrem de incomode”, a spus el. „Sau, au fost mușcați într-o zonă inconfortabilă.”

Dacă reacția la o mușcătură se comportă într-un mod care nu pare normal - crește în dimensiune, începe să se extindă sau își schimbă culoarea - ar putea fi un semn al ceva mai grav.

Medic: „Eliminați reziduurile cât mai repede”

Mușcăturile de căpușă merită verificate din cauza riscului de boală Lyme. Mai multe mușcături misterioase ar putea provoca suspiciunea de infestare cu purici sau ploșnițe, acele insecte specifice de pat. Heron a spus: „O mulțime de boli infecțioase la copii sunt prezente și ca erupții cutanate.”

El recomandă să extrageți reziduurile din înțepătură precum acul de vispe sau capul de căpușă, pentru a limita expunerea la venin.

Persoanele care sunt alergice la înțepăturile de albine pot avea nevoie să se injecteze cu epinefrină după expunere și să solicite asistență medicală. În cazuri severe, poate fi indicată terapia cu steroizi.

Dacă reacția la o mușcătură sau o înțepătură este mai mult decât mâncărime și erupții cutanate, incluzând greață, dureri de cap, slăbiciune, febră, frisoane sau o senzație acută de rău, recomandă să solicite asistență medicală.

Evitați zonele cu apă stătută

Prevenirea mușcăturilor de insecte nu este întotdeauna posibilă, dar Heron sugerează purtarea de îmbrăcăminte adecvată pentru mediu. Țânțarii se reproduc în apă stătută, în mlaștini, bălți și locuri cu probleme de drenaj.

„Evitați zonele respective”, a spus el. „Dacă apa stătută este a dvs, scăpați de ea, evacuați-o. Și acoperiți-vă”.

El a spus că mulți oameni nu își dau seama că de obicei albinele înțepă doar atunci când sunt amenințate și nu te pot înțepa decât o singură dată. Viespii, pe de altă parte, pot înțepa de mai multe ori și pot ataca dacă se întâmplă să fie perturbate unul dintre cuiburile lor, care sunt adesea localizate în spații verticale, protejate de ploaie, cum ar fi sub streșini și copaci.

Heron recomandă, de asemenea, utilizarea spray-urilor de insecte cu un conținut de până la 10% DEET. Este sigur pentru adulți și copii mai mari de doi ani, dar evitați fața și mâinile.

Copiii cu vârsta de sub doi ani nu ar trebui să utilizeze spray-uri sintetice. Uleiuri naturale și spray-uri sunt disponibile, dar Heron a spus că eficiența lor este încă în discuție.

 

 

Sursa: AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel