Dr Mihai Craiu, despre spaimele estivale ale românilor: Mușcătura de căpușă și antibioticele

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Sezonul căpușelor
Sezonul căpușelor

Pentru că e o „spaimă” de sezon, dr Mihai Craiu explică, pe pagina Spitalului Virtual pentru Copii, situațiile în care antibioticele sunt recomandate pentru tratarea mușcăturilor de căpușă.

România este, de ani buni, pe locul doi la consumul de antibiotice în Europa. Cum în ultimele zile au fost numeroase știri legate de mușcăturile de căpușe și de boala Lyme pe care o anume specie a acestor acarieni hematofagi o transmite, dr Mihai Craiu a realizat pe pagina Spitalului Virtual pentru Copii un mini-ghid medical pe care ar fi bine să-l citiți înainte de a înghiți pastile cu tot cu cutie.

„Înainte de a ne panica excesiv, așa cum o facem de obicei, noi cei de ginta latină, cred că ar fi utilă lectura următoarelor rânduri din tratatul despre „căpușofobie aplicată" la români [mulțumesc colegei mele dna doctor Otilia Țigănaș de la care am luat cu împrumut acest termen atât de potrivit]", ne îndeamnă dr. Mihai Craiu.

Ce trebuie să știi despre căpușe și mușcătura lor

„O căpușă mica, de aspect rotund care merge pe pielea pacientului sau care este îndepărtată extrem de ușor nu a început încă procesul de hrănire și, ca urmare, nu poate să transmită boala Lyme, o boală produsă de spirochete din familia Borellia", arată medicul.

Pentru ca infecția să se producă, parazitul trebuie să se hrănească și să elibereze salivă la nivelul plăgii produse prin mușcătură aproape 2 zile, timp în care spirochetele se multiplică, dublând populația existentă la fiecare 4 ore.

„Studiile experimentale efectuate pe animal dovedesc faptul că spirochetele nu apar în saliva căpușei decât după aproximativ 48 ore de când a început procesul de hrănire. (...) Doar după mai mult de 48 de ore de la începutul hrănirii proliferarea spirochetelor permite identificarea acestora in saliva căpușei. După 72 ore a fost identificat un număr maxim de peste 160.000 spirochete in fiecare căpușă. După 96 ore se obține hrănirea maxima si căpușa se detașează iar numărul de spirochete scade progresiv si nu mai sunt identificate in alta parte decât in tubul digestiv al acesteia", scrie specialistul.

Riscul, redus prin extragerea sau omorârea căpușei

Acesta fiind mecanismul de infectare, riscul de apariție a diverselor boli asociate mușcăturii de căpușă scade dacă aceasta esste extrasă corect, cât mai repede sau dacă este omorâtă înainte de a fi extrasă.

„Durata cât a stat atașată căpușa este extrem de importantă atunci când evaluăm riscul de transmisie pentru boala Lyme. Diversele specii de Borellia sunt rareori transmise în primele 48 de ore de la atașarea acesteia" arată dr. Mihai Craiu, în materialul publicat pe pagina Spitalului Virtual pentru Copii.

El arată, de asemenea, că în analiza cazului contează foarte mult și aspectul căpușei

„Dacă aceasta are un aspect normal sau este umflată cu sângele pe care l-a supt. La căpușele atașate ferm, dar care nu sunt umflate, riscul de a dezvolta boala Lyme a fost 1% într-o zona endemică, unde multe căpușe sunt infectate cu Borellia", notează medicul.

Prevenție pentru boala Lyme – când se dau antibiotice

Nu toți pacienții mușcați de căpuă trebuie tratați cu antibiotice. În primul rând, trebuie ținut cont de vârsta pacientului, acest antibiotic fiind contraindicat copiilor sub 8 ani, după recomandările Centrului american pentru Controlul Bolilor (CDC). Apoi, tratamentul preventiv cu o doză unică de Doxiciclină este „mulțumitor", fiind eficace în 87% din cazuri, dar că acesta poate fi dat pacientului doar dacă întrunește anumite criterii.

Dr. Mihai Craiu sintetizează cazurile în care de administrează profilaxia cu antibiotice. Pacientului i se dau antibiotice DOAR DACĂ sunt întrunite toate cele 5 criterii de mai jos ( conform protocolului IDSA):

„a. Dacă mușcătura este produsă de o căpușă identificată ca fiind nimfă sau adult de Ixodes - adică trebuie să fim siguri că a fost căpușă și nu altă insectă.

b. În cazul în care căpușa este atașată de cel puțin 36 ore – Când nu se știe exact momentul atașării, estimarea timpului poate fi făcută prin evaluarea gradului de „umflare cu sânge" al corpului căpușei.

c. Dacă profilaxia poate fi începută în primele 72 ore de la îndepărtarea căpușei.

d. Dacă proporția de căpușe infectate cu spirochete din clasa Borellia este egală sau mai mare de 20% în zona de unde provine căpușă respectivă.

e. Dacă profilaxia cu Doxiciclină nu este contraindicată la pacientul respectiv. Doxiciclina este contraindicată la copiii cu vârsta sub 8 ani, la gravide sau la femeile care alăptează".

Ghidul compus de dr. Mihai Craiu (și studiile medicale pe care se bazează el) îl găsiți integral AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel