Intoxicațiile alimentare vara, cum îți dai seama că ceva ce ai mâncat te-a otrăvit
Intoxicațiile alimentare vara pot fi ceva banal, care trece ușor, sau îți pot pune serios viața în pericol. Doi specialiști, un medic român și unul american, explică cum se produc de obicei,...
Greață? Crampe stomacale? Vărsături? Ar putea fi o intoxicație alimentară, dacă acestea au apărut după ce ai mâncat ceva ... discutabil, spune medicul de urgență Dr. Troy Madsen, de la Universitatea Utah, SUA.
„Intoxicațiile alimentare se produc în aproximativ patru până la șase ore după ce ai mâncat ceva discutabil. Să zicem că ești la un grătar în aer liber. Ai salate de cartofi care stau de câteva ore la căldura de 30 de grade, iar tu te decizi să o mănânci. Două ore mai târziu, te simți bine. Ei bine, peericolul nu a trecut. Vei putea considera că ai scăpat de pericol cu adevărat abia după aproximativ patru până la șase ore. Odată declanșată (intoxicația alimentară, n.r.), ar trebui să dureze aproximativ 12 ore și apoi, de obicei, dispare", arată Dr. Madsen.
Trebuie să ajungi la spital dacă ți-e greață, ai crampe la stomac, diaree și vomiți? Doar dacă ți-e foarte rău brusc și starea escaladează, spune medicul urgentist. „Marea problemă e că dacă sunteți deshidratat, nu puteți ține nimic în stomac. Este posibil să aveți nevoie de perfuzii cu fluide. Este posibil să aveți nevoie de unele medicamente pentru greață. Dacă aceste simptome continuă mai mult de 12 ore, trebuie să vă gândiți că în spatele lor s-ar putea ascunde alte cauze, care ar putea fi mai grave", arată medicul american, într-un interviu pentru thescoperadio.com.
Ce măsuri ei pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare
În primul rând, „păstrați produsele alimentare la temperaturi adecvate și înainte de preparea alimentelor, de servirea mesei și după folosirea toaletei, spălați-vă bine pe mâini cu apă și săpun", atrage atenția Dr. Daniela Rahotă, director executiv al DSP Bihor. Apoi:
- preparați și serviți masa în spații curate;
- evitați consumul alimentelor al căror aspect, miros și gust sunt modificate
- cumpărați numai produse alimentare păstrate și comercializate în condiții corespunzătoare de igienă;
- protejați alimentele de contactul cu insecte sau rozătoare;
- în cazul alimentelor gătite, asigurați o temperatură de peste 70°C în toată masa alimentului, atât la preparare cât și la reîncălzire;
- spălați bine, sub jetul de apă, fructele și legumele, înainte de a le consuma;
- alimentele pregătite pentru sugari trebuie să fie consumate imediat după preparare, fără a fi încălzite sau păstrate la frigider, mai notează specialistul român.
-
Cum pot ceaiul și cafeaua să-ți "fure" fierul din corp07.11.2025, 19:26
-
Este bine să îți îndepărtezi părul facial? Ce spun medicii07.11.2025, 17:32
-
-
Avocado și ou, combinația nutritivă care îți transformă sănătatea07.11.2025, 14:23
-
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
Trucul simplu care îți transformă fața în doar câteva minute pe zi
Trucul cu folie de aluminiu pe calorifer. Ce efect are și de ce merită încercat
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
De ce ar trebui să renunți la sandale când zbori. Detalii surprinzătoare despre siguranța în avion
Ce să faci ca să nu mai crape crenvurștii când îi fierbi? Cum îi fierbi corect
Acest ingredient desfundă canalizarea instant. Nu este bicarbonatul
Îmbrăcămintea pe care nu trebuie să o speli cu apă fierbinte. Se distruge țesătura
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
Trucul genial care face rujul să reziste ore întregi. Pudra translucidă, secretul make-up artiștilor
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului
Ai nevoie de doar 10 minute pentru a adormi profund. Această metodă e virală
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
Dozatoarele de săpun lichid și dezinfectant: de ce NU ar trebui apăsate de sus?
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
