Salarii mărite pentru biologi, biochimiști, farmaciști, chimiști, fizicieni și psihologi bugetari. Ioniță: O reparație morală

portofel_salariu_bani_carduri_70535600 Bani, salariu

Salariile pentru personalul din laboratoare, adică biologi, biochimiști, chimiști și fizicieni, dar și ale farmaciștilor și psihologilor bugetari vor fi mărite, au decis astăzi, deputații, care au aprobat...

Conform Proiectului de lege nr. 600/2019 pentru modificarea Anexei a II a a Legii nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, biologii, biochimiștii, farmaciștii, chimiștii și fizicienii, întreg personalul de specialitate din compartimentele paraclinice medico-sanitare vor avea salariile mărite.

De același tratament beneficiază și farmaciștii și psihologii care lucrează în sistemul public de stat, ale căror venituri nu erau conforme cu Legea salarizării unice.

Spre exemplu, în unități clinice salariul unui Farmacist primar va fi de 6.855 de lei, al unui biolog, biochimist, chimist, fizician principal, expert în fizică medicală – 6.082 de lei, la fel și al unui psiholog principal.

Lista completă a amendamentelor admise și salariile aprobate de deputați o găsiți AICI. Proiectul aprobat de Camera Deputaților a fost depus la Secretarul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalității legii, după care urmează să fie trimis Președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Măsurile ar urma să intre în vigoare odată cu rectificarea bugetară.

Este o reparație morală care se face biochimiștilor, biologilor, chimiștilor, fizicienilor, care în forma inițială a legii au fost omiși de la o plată conformă cu studiile, veniturile și responsabilitatea lor. Așa s-a ajuns ca un asistent medical de laborator să aibă un salariu mai mare decât al unui biolog, biochimist, chimist sau fizician care coordonează activitatea laboratorului. O reparație este și pentru farmaciștii din sistemul public, o recunoaștere a importanței muncii lor. Biologii, chimiștii, biochimiștii sunt eroi nevăzuți ai acestor zile, în care bătălia cu coronavirusul este una fără precedent în istoria modernă. Ei sunt cei care prelucrează testele și dau verdictele; de munca, de atenția și de implicarea lor depinde fiecare caz în parte. De aceea, consider că nu este loc de nuanțe sau implicații politice și că reașezarea veniturilor acestor categorii de personal este un gest obligatoriu și responsabil”, a arătat Antoneta Ioniță, deputat membru în Comisia pentru Sănătate și Familie.

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250
300x250