Sindromul „burnout”, fenomen asociat muncii. OMS a revenit cu explicații

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a revenit cu precizări după ce a arătat, într-un anunț, că sindromul „burnout” a fost recunoscut ca maladie.
OMS anunţase luni că burnout, un concept adeseori tradus prin "epuizare profesională", a fost inclus în noua sa Clasificare internaţională a maladiilor, care serveşte drept bază pentru stabilirea tendinţelor şi a statisticilor în domeniul sanitar.
Marţi, un purtător de cuvânt al instituţiei a precizat că burnout era deja inclus în clasificarea precedentă, la capitolul "Factori care influenţează starea de sănătate", potrivit agerpres.ro.
"Includerea în acest capitol înseamnă tocmai faptul că burnout nu este conceptualizat ca o afecţiune medicală, ci mai degrabă ca un fenomen asociat muncii", a precizat acelaşi purtător de cuvânt într-o notă explicativă adresată companiilor mass-media. El a precizat că doar definiţia burnout "a fost modificată prin prisma cercetărilor actuale".
Burnout, sindrom al stresului la locul de muncă
Burnout este descris drept "un sindrom (...) ce rezultă din stresul cronic la locul de muncă, ce nu a fost administrat cu succes" şi care se caracterizează prin trei elemente: "un sentiment de epuizare", "cinism sau sentimente negativiste asociate cu munca" şi "o eficienţă profesională redusă".
Registrul OMS precizează că burnout "face în mod specific referinţă la fenomene asociate contextului profesional şi nu trebuie să fie utilizat pentru a descrie experienţe în alte domenii ale vieţii".
Noua clasificare, denumită CIP-11 şi publicată anul trecută, a fost adoptată oficial de statele membre în cadrul celei de a 72-a reuniuni mondiale a OMS, care se încheie marţi la Geneva. Ea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2022.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-