Procedura de prevenire a pancreatitei nu funcționează

O intervenție chirurgicală comună efectuată pentru a preveni pancreatita nu funcționează de fapt, a constatat un nou studiu.
Aproximativ una din 10 persoane se naște cu o afecțiune numită pancreas divisum, în care canalele pancreasului nu fuzionează corespunzător. Deși adesea asimptomatică, aceasta poate fi uneori un factor în pancreatita recurentă, o afecțiune gravă și dureroasă, potrivit Reuters.
Studiile retrospective au sugerat că o intervenție chirurgicală minim invazivă numită colangiopancreatografie endoscopică retrogradă (ERCP) cu sfincterotomie endoscopică a papilei minore (miES) ameliorează pancreatita acută la 50-70 % dintre acești pacienți.
Cu toate acestea, ERCP în sine poate provoca pancreatită acută la 10%-20% dintre pacienți și poate instiga alte probleme ulterioare, cum ar fi cicatrizarea deschiderii pancreasului, care poate duce la alte simptome, a declarat într-o declarație conducătorul studiului, Dr. Gregory Cote de la Oregon Health & Science University.
În ciuda riscurilor cunoscute ale procedurii, până în prezent nu au existat studii care să compare miES cu o procedură falsă.
La reuniunea Digestive Disease Week, echipa sa a raportat 148 de pacienți cu pancreas divisum și o medie de trei episoade anterioare de pancreatită care au fost repartizați aleatoriu pentru a fi supuși miES sau unei proceduri simulate.
-
LIVE Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-