RMN la persoanele cu stimulatoare cardiace și defibrilatoare

Imagistica prin rezonanță magnetică - RMN - a fost considerată mult timp periculoasă pentru persoanele care au dispozitive electronice cardiace cum ar fi stimulatoarele cardiace și defibrilatoarele implantate...
Un studiu publicat la jumătatea lui 2017, de către Jurnalul de Electrofiziologie Clinică, sugerează, însă, că scanările sunt sigure pentru majoritatea oamenilor cu aceste dispozitive.
Până de nu demult, RMN-ul nu era indicat în majoritatea cazurilor la persoanele cu astfel de dispozitive. Aceste investigații erau fost considerate riscante, deoarece exista teamă că, de fapt, câmpurile lor magnetice de înaltă frecvență utilizate pentru scanare ar putea perturba circuitele stimulatorului cardiac sau ale defibrilatorului.
Cu precauții, se poate face
Totuși, atunci când cercetătorii au examinat 212 de RMN-uri implicând 178 pacienți cu aceste dispozitive, nu au găsit o singură problemă cu modul în care acestea au funcționat.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că RMN –ul este sigur pentru cineva cu un dispozitiv implantat după 2000, atâta timp cât dispozitivul este verificat înainte și după procedură și funcția de stimulare este monitorizată în timpul scanării.
Cu toate acestea, cercetătorii au remarcat că nu trebuie să înlocuiți dispozitivul mai vechi cu un model compatibil cu RMN înainte de a face o investigație cu rezonanță magnetică.
Studiul poate fi găsit AICI.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-