Dr Cristian Paleru, când și cu ce se operează tumorile pulmonare

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Dr Cristian Paleru spune că chirurgul alege în timpul operației ce dispozitive folosește. Foto: Sanador
Dr Cristian Paleru spune că chirurgul alege în timpul operației ce dispozitive folosește. Foto: Sanador

Dr Cristian Paleru, medic primar chirurgie toracică, a explicat la Interviurile DC Medical că nu toate tumorile pulmonare pot fi operate cu laser. Pentru unele sunt necesare alte instrumente, dar sunt și cazuri când pacienții nu pot fi operați.

Dr Cristian Paleru, medic primar chirurgie toracică, cadru universitar la UMF Carol Davila, chirurg la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București și colaborator al Spitalului Clinic Sanador spune că pacienții care au tumori pulmonare pot fi operați doar în anumite stadii de dezvoltare a cancerului.

„Posibilitatea de a aplica o metodă locală, adică chirurgia, într-o boală cu o manifestare încă locală. Ce vreau să spun aici e că dacă boala a devenit regională sau sistemică degeaba îi aplicăm metode locale", a arătat chirurgul.

Chirurgia în cancer nu e un panaceu universal

În plus, chirurgia, cu toată dezvoltarea ei, nu poate funcționa decât foarte rar ca unică metodă de tratament în cazul cancerului. 

„Chirurgia nu reprezintă un panaceu universal ca Popa cu Iordanul, care vindecă orice. Trebuie să ținem cont că numai în anumite stadii, localizate, o metodă locală – chirurgia – se aplică în algoritm împreună cu oncologia în diagnosticul, stadializarea și tratarea bolilor oncologice. Am spus diagnostcul, pentru că trebuie să știm ce tratăm, nu tratăm după ureche, stadializarea - la ce nivel s-a ajuns, de la local până la general, și tratarea - adică încercăm să obținem o întârziere pe cât posibil a evoluției bolii oncologice. Foarte rar chirurgia reușește ea singură să rezolve această problemă", subliniază Dr Cristian Paleru.

În plus, în cazurile oncologice chirurgul trebuie să le aibă la îndemână în sala de operații mai multe ndispozitive medicale, întrucât în timpul intervenției poate să aibă nevoie de mai multe instrumente ca să poată extirpa partea afectată din plămâni. 

Cu ce pot fi operate tumorile pulmonare

„Pentru a îndepărta din organism - în cazul nostru din plămâni - formele tumorale care au apărut, s-au dezvoltat de-a lungul istoriei diverse proceduri. Dacă la început se foloseau instrumente de oțel, foarfeci și pense, treptat oamenii au realizat că pentru a secționa, a sigila și a separa ceea ce trebuie să iasă și ceea ce trebuie să rămână, se pot folosi și energii. Inițial electrice, iar mai apoi ultrasunete, și mai apoi laserul. Fiecare cu indicațiile sale specifice, cu avantaje și dezavantaje. Este la latitudinea chirurgului, a cunoștințelor și a experiențelor sale, dar și a disponibilităților locale, alegerea metodei. Bineînțeles că ar trebui acest lucru discutat parțial și cu pacientul înainte de operație. Dar uneori, situațiile de așa natură se impun în timpul operației încât trebuie să decidem, în timpul operației, ce metodă vom folosi" a detaliat expertul.

Care sunt, pentru pacient, avantajele și dezavantajele fiecărei metode chirurgicale aplicabile în cazul cancerului pulmonar, aflați în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel