Dr Mihai Craiu: ADEVĂRUL despre purtarea măștilor la ORELE DE SPORT. Dovezi științifice!

Dana Lascu |
Data publicării:
Copil cu mască. Foto: Pixabay
Copil cu mască. Foto: Pixabay

Cunoscutul pediatru dr Mihai Craiu aduce dovezi științifice privind purtarea măștilor la orele de sport de la școală. 

Dr Mihai Craiu spune că purtarea mășilor la orele de sport este necesară pentru că în timp ce fac efort copii elimină mai mulți particulaerosolie prin respirație. Iată dovezile științifice aduse de medicul pediatru: 

„Măștile nu cresc efortul respirator semnificativ. Nici măcar unele profesionale, cum sunt cele N95. Standardele de fabricație în vigoare garantează acest aspect – „National Institute for Occupational Safety and Health guidelines require that for standardized respirators (e.g., N95 respirators), the pressure drop across the mask cannot exceed 3.5 and 2.5 cm H2O for inspiration and expiration, respectively, at a standardized constant flow of 85 L/min" - este precizat în articolul atașat (link direct).

În timpul efortului fizic crește mult eliminarea de aerosoli ce pot vehicula SARS-CoV-2 de la un bolnav la o persoană receptivă. Chiar și simplul vorbit crește de 50 de ori cantitatea. Imaginați-vă ce face un copil care țipă la ora de sport (link direct sursa informației) 

Profesorul Jimenez de la Universitatea Boulder din Colorado a imaginat un calculator de risc al transmiterii aerogene a maladiei COVID-19, ținând cont de condițiile de mediu, de volumul camerei, de prezența sau absența măștii etc (link direct sursa informației) 

Concluzia simplă este că NU se pot face ore de sport în sală, fără mască, fără risc de infectare!

Dar nici nu putem ignora că la ora de sport masca obișnuită produce aburirea ochelarilor sau că se umezește sau că generează inatenție și disconfort (există numeroase știri cu elevi care s-au accidentat la sport pentru au avut un moment de neatenție când au aranjat masca).

ONE SIZE DOES NOT FIT ALL! Este evident că deciziile trebuiesc personalizate. Afară se poate sport fără mască, dacă respectăm distanța. În sală nu se poate sport fără mască, chiar și la 2 metri distanță.

Soluția tine de vreme, de vârsta elevilor și de locul unde se face ora de sport. Noroc că vine primăvara!”, a scris dr Mihai Craiu pe pagina de Facebook intitulată Spitalul Virtual pentru Copii. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel