Dr Mihai Craiu, despre dexametazonă: se administrează doar în anumite condiții, nu la sfatul unui prieten!

Dana Lascu |
Data publicării:
Dr Mihai Craiu. Foto: Facebook
Dr Mihai Craiu. Foto: Facebook

Cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu explică beneficiile administrării medicamentului Dexametazonă, observate la pacienții cu COVID-19, dar trage în același timp și un semnal de alarmă!

Dr Mihai Craiu explică rezultatele din studiul RECOVERY (link direct), cel care a evidențiat beneficii la administrarea de Dexametazonă pacienților cu anumite stadii ale bolii COVID-19.

„Primul studiu efectuat pe mii de pacienți cu infecție produsă de SARS-CoV-2, care aduce dovezi, se numește RECOVERY. Până acum mai multe molecule au promis foarte mult și au realizări modeste.

Bătrâna și ieftina Dexametazonă (pe cale ORALĂ! nu pe cale inhalatorie, cum era utilizată inutil și excesiv la copilul cu tuse, înainte de era COVID-19 - citiți link-ul anexat la final despre motivele pentru care NU se administrează Dexametazonă inhalatoriu, din fiola de uz injectabil, la copil) se pare că și-a dovedit capacitățile imunosupresive remarcabile.

Cu doar 50 de lire sterline ar putea fi asigurat costul tratamentului pentru 8 pacienți având forme medii sau severe de infecție pulmonară cu noul coronavirus. Și ar putea fi salvată o viață!

În formele ușoare de infecție nu sunt rezultate notabile, dar la pacienții care deja primesc oxigen, având insuficiență respiratorie, Dexametazona scade riscul de de deces cu 20%. Iar la cei foarte gravi, deja ventilați mecanic, Dexametazona orală, în doză mică, a scăzut riscul de deces cu aproape o treime.

Studiul RECOVERY aduce o rază de speranță.

MESAJUL DE LUAT ACASĂ - Dexametazona este un corticosteroid cu efecte foarte puternice și este destinată bolilor grave, administrată pe cale orală sau injectabilă. Nu se dă sub formă de aerosoli, nici acum și nici după Pandemie. (....)

Și, mai ales, nu se administrează ca automedicație sau la sfatul unui prieten!

Aceasta este o postare destinată emoțiilor colective care sunt dominate de panică în fața COVID-19. Se pare că există acum cel puțin o speranță de tratament, cu efecte favorabile, în această maladie cu multe necunoscute.

Comentariile despre experiențe individuale (pozitive sau negative) în cursul tratamentului cu Dexametazonă sunt IRELEVANTE în contextul acestei postări. Este vorba DOAR despre pacienții COVID-19 cu forme medii/severe de boală!!”, a scris dr Mihai Craiu pe pagina de Facebook intitulată Spitalul Virtual pentru Copii. 

Citiți aici de ce NU se administrează sub formă de aerosoli DEXAMETAZONĂ la copii: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel