Dr Mihai Craiu: Manevra Heimlich, cum ajuți un copil care se sufocă cu MÂNCARE sau cu o JUCĂRIE. Cei 10 pași de făcut. VIDEO

Dana Lascu |
Data publicării:
Dr Mihai Craiu, demonstrație. Foto: Facebook
Dr Mihai Craiu, demonstrație. Foto: Facebook

Cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu a realizat un video în care explică pas cu pas cum ajuți un copil mai mare de un an care se sufocă cu MÂNCARE sau cu o JUCĂRIE - manevra Heimlich. 

„Cum spuneam, în ultima postare, cred că nu este normal să nu putem ajuta o persoană care se sufocă deoarece s-a inecat cu un corp străin. Mâncare sau jucărie...

Deoarece 8 din 10 persoane care au acest tip de accident sunt copii, ar fi necesar ca toți părinții să cunoască manevrele de prim ajutor în caz de înec cu un corp străin.

Astăzi despre copii cu vârstă peste un an. Manevra este asemănătoare cu cea de la adulți și are 10 pași.

Toate aceste manevre se aplică atâta timp cât este copilul/adultul conștient. Când devine inconștient victima trebuie culcată pe un plan dur și începem masajul cardiac.

Dar până să devină victima inconștientă putem face următoarele acțiuni:

1. Intrebăm cu voce tare "te-ai inecat?"

2. Informăm pacientul că vom încerca să il ajutăm.

3. Aplecăm (dacă se poate) victima. Doar puțin, cât să favorizăm eliminarea corpului străin din gât, prin mavevrele pe care urmează să le facem.

4. Aplicăm lovituri bruște și viguroase (ne gândim la fiecare dintre ele că aceasta este ACEA lovitură care elimină corpul străin!). Maximum 5 lovituri. Pe spatele victimei, între omoplați.

5. Dacă nu am avut succes, ne așezăm în spatele victimei și o cuprindem cu brațele, trecute prin regiunea axilei.

6. Una din mâini, strânsă cu pumnul închis, o punem pe burta victimei. La jumătatea distanței dintre ombilic și osul xifoid.

7. Apucăm ferm pumnul strâns, cu cealaltă mână și tragem BRUSC și tare, în sus și în același timp spre noi. Crește presiunea în abdomenul victimei și, prin intermediul diafragmului, ea va crește și în toracele victimei.

8. Manevra este reușită atunci când iese corpul străin și victima începe să tușească, cu voce.

9. Dacă nu avem succes, repetăm manevra de strâns burta, atâta timp cât e victima conștientă. Dacă aceasta devine inconștiență o culcăm pe un plan dur cu fața în sus.

10. Totul este bine dacă victima și-a revenit și se liniștește.

NOTĂ - mulțumesc colegilor mei dr Diana Czika (ce a filmat manevra) și dr Victor Miron (ce a purtat acel dispozitiv special cu ajutorul căruia ne antrenăm să facem corect manevra Heimlich - doar când strângi tare și brusc iese dopul galben”, a notat dr Mihai Craiu, pe pagina de Facebook intitulată Spitalul Virtual pentru Copii. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel