Dr Monica Pop, AVERTISMENT dur despre COVID-19: „Am atras atenția din aprilie, masca nu ajunge!” Americanii au ajuns la vorba ei

Dana Lascu |
Data publicării:
Prof Dr Monica Pop. Foto: DC Medical
Prof Dr Monica Pop. Foto: DC Medical

Prof dr Monica Pop, cunoscut oftalmolog bucureștean, a avertizat în repetate rânduri că doar pentru că purtăm mască nu trebuie să stăm relaxați. Ea a arătat că există și un alt mod de transmitere a COVID-19, iar americanii au ajuns și ei la aceeași concluzie.

Doctorul Monica Pop a avertizat că masca de protecție este insuficientă în lupta cu COVID-19. Noul coronavirus se poate transmite și prin contaminare la nivelul ochilor, COVID-19 putând produce și o afecțiune oftalmologică - conjunctivita virală.

Monica Pop a reluat avertismentul său, luni, pe pagina de Facebook. 

„R E L U A R E!!!

AM AVERTIZAT PE FB ȘI TV DIN 2 APRILIE, DAR , FĂRĂ REZULTAT!

ACUM, DR FAUCI (celebru infecționist american, n.r.) SPUNE EXACT ACELAȘI LUCRU! S-O FI LUAT DUPĂ MINE?!”, a scris Monica Pop.

În aprilie, profesorul Monica Pop arăta, în EXCLUSIVITATE pentru DC Medical: 

„Infecția cu noul coronavirus, ca orice altă viroză, se știe, poate da și o afecțiune oftalmologică și anume o conjunctivită virală. Prezența virusului în nazo-faringe este o directă legătură cu ochiul prin intermediul canalului lacrimo-nazal, astfel că, la orice pacient infectat, Covid -19 poate fi prezent în secreția conjunctivală, devenind cu atât mai posibilă ș periculoasă transmiterea, contagiozitatea. Deci, e clar, viroza aceasta se poate transmite și dacă cel infectat se freacă la ochi și apoi atinge ceva, orice. E un lucru mai puțin cunoscut de publicul larg, dar cunoscut de către orice medic practician. Acesta este binecunoscutul motiv pentru care din echipamentul medical de protecție nu trebuie să lipsească ochelarii speciali sau vizierele”.

De asemenea, medicul explica și cum ne putem proteja de infecția cu coronavirus prin ochi:

- ochii trebuie și ei spălați, nu numai mâinile, cu apă și cu săpun și șterși cu un prosop curat, folosit special numai pentru ochi.

- ochelarii ( pentru purtători) spălați și ei seara cu apă și săpun sau șterși cu alcool (spirt), ușor.

- recomand oricui să poarte ochelari pe stradă. Cu dioptriile corespunzătoare pentru cei cu vicii de refracție sau, doar de protecție, cu lentile plane (fără dioptrii) și să-i igienizeze cum am spus.

- instilații cu ser fiziologic, apoi ochii șterși cu comprese sterile de la farmacie sau cu un prosop curat, dacă nu există altă posibilitate.

Tratamentul medicamentos, acolo unde este cazul, revine medicilor de specialitate!

Cât de periculoasă poate fi conjunctivita virală, aflați AICI: 

Cum se manifestă conjunctivita virală?

- pot lipsi simptomele conjunctivale, ceea ce nu exclude prezența virusului

- simptomele: când exista, conjunctiva este mai hiperemică (roșie). Deci, în limbaj obișnuit, ochii sunt mai roșii.

- lăcrimare - nu foarte intensă, de obicei dar, oricum, peste normal.

De menționat că aceste simptome clare apar la cazurile mai severe, dar virusul poate fi prezent pe conjunctivă (la ochi) la orice pacient infectat sau chiar la purtători, cu sau fără simptome, mai nota dr Monica Pop.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel