Dr Ștefan Voiculescu: În lume, mortalitatea din cauza cancerului la sân a fost redusă INSTANT printr-o măsură. În România, însă, e invers

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Cancerul mamar face mii de victime anual
Cancerul mamar face mii de victime anual

Dr Ștefan VOICULESCU, medic primar Chirurgie generală, de la Centrul Oncologic SANADOR, a explicat, EXCLUSIV Interviurile DC MEDICAL, că în întreaga lume deși numărul cazurilor de cancer crește, mortalitatea e în continuă scădere, tocmai pentru că această formă de cancer se depistează mai devreme și se tratează cu mai mult succes. Cum prevenția și detecția în România sunt deficitare, la noi situația e invers. 

„Incidența cazurilor de cancer de sân crește, a crescut constant în ultima generație, și sunt o largă serie de factori care țin de fapt de stilul de viață și de schimbările pe care acestea le-a suferit, care să explice această creștere. Este important însă de știut că această creștere a numărului de cazuri se face fără să existe în paralel o creștere a mortalității prin cancer de sân. Dimpotrivă, mortalitatea a scăzut constant, ceea ce dovedește că înțelegem mai bine și că tratăm ceva mai bine această boală” a arătat dr Ștefan Voiculescu, care este medic primar Chirurgie generală, doctor în științe medicale, cu competențe în Chirurgia laparoscopică și minim invazivă, Ecografie generală și chirurgia oncologică și Coordonator al Compartimentului de Senologie de la Centrul Oncologic SANADOR.

Mortalitatea prin cancer la sân a scăzut major de când în multe țări s-a luat prima măsură preventivă și de detecție, a explicat specialistul. 

Depistarea crește șansele de supraviețuire

„De când se face depistare de cancer de sân, nu în România, mortalitatea prin cancer de sân a scăzut  cu 30%. Simpla introducere a acestui protocol a obținut acest rezultat pe care niciunul dintre mijloacele de tratament, oricât de revoluționar și de eficace s-ar fi dovedit a fi, n-a reușit să o egaleze. Acesta este un lucru foarte important și îl menționez încă o dată pentru că depistarea este cea care ne pune în situația de a trata mai bine și mai eficient cancerul de sân. În același timp, însă, o serie întreagă de tehnologii, de medicamente, inclusiv evoluția chirurgiei, au reușit să obțină mai mult, cu sacrificii ceva mai puține. Și acesta este un lucru important”, a arătat dr Ștefan Voiculescu.

În țara noastră, însă, în loc să existe această balanță firească de pe peste tot în lume, de fapt lucrurile sunt complet inversate, arată medicul. Pentru că nu sunt depistate din timp, cazurile de cancer la sân sunt mai greu de tratat și nu cu același succes ca în restul lumii.

În România, tehnologiile și tratamentele fac diferența

„Ce se întâmplă în România, cred că mai mult tehnologiile și ce am spus pe urmă (tratamentele, n.r.) contează, pentru că din păcate cancerele de sân cu toată conștientizarea și cu toată participarea unei pături din populație la autodepistare, stăm prost la acest capitol. Aici avem foarte mult de lucru și poate că cineva din factorii de decizie ne aude, ca să punem bazele unui sistem național de depistare a cancerului la sân, este un lucru important”, a punctat reputatul chirurg. 

Cum procedezi pas cu pas atunci când simți un nodul în sân și de ce nu e cazul să te repezi direct să faci mamografie, află din VIDEO. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel