Dr Virgil Musta, cui va fi aplicat tratamentul cu plasmă. Doar o categorie de pacienți cu COVID-19 este vizată

Dana Lascu |
Data publicării:
Plasma donată de cei vindecați poate salva vieților altor oameni
Plasma donată de cei vindecați poate salva vieților altor oameni

Dr Virgil Musta, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, a explicat cărei categorii de pacienți cu COVID-19 îi va fi aplicat tratamentul cu plasmă și de ce. 

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a semnat ieri Ordinul care pornește recoltarea de plasmă autoimună de la pacienții vindecați de COVID-19. Dr Virgil Musta, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, a explicat, însă, că acest tratament este destinat în primă fază numai unei anumite categorii de pacienți cu COVID-19, categorie pentru care terapia a dat deja rezultate remarcabile.

„Este o veste bună că avem și noi posibilitatea de a efectua această terapie. Studiile clinice, atât în China cât și în SUA și în anumite țări din Europa au arătat că ea are rezultate foarte bune la pacienții critici care sunt la Terapie Intensivă, cu șanse scăzute de supraviețuire. De fapt, principiul este de a administra plasmă de la pacienți care prezintă deja anticorpi și care să neutralizeze cantitatea mare de virus pe care pacienții critici o prezintă. Procedeul de recoltare este simplu, este cunoscut: donatoriilor, cei care au trecut peste boală și la care a trecut un anumit timp de la infecție, în general la 28 de zile de la debutul bolii, li se determină anticorpii. Și dacă ei doresc, pot dona sânge. Din acest sânge, printr-un procedeu numit fereză se extrage plasma cu o concentrație foarte mare de anticorpi specifici pentru COVID-19. Aceasta este administrată la pacient și neutralizează virusul din sângele pacienților, la nivelul plămânilor”, a detaliat dr Virgil Musta, la Digi24. 

Protocoalele internaționale prevăd, la ora actuală, ca acest tratament să fie administrat doar persoanelor în stare critică, „dar în momentul în care or să apară noi studii sau va exista posibilitatea de a se recolta o cantitate mare de astfel de plasmă, posibil să fie extins și la persoanele care nu sunt critice. Problema este că pentru persoanele care nu au forme critice există terapii de altă natură, mai mult sau mai puțin eficiente. Problema este a acelor persoane critice la care, din păcate, mortalitatea la aceste cazuri este foarte, foarte mare, și se încearc la acestea să se facă câte ceva”, a continuat specialistul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel