După ce vârstă ar trebui făcută o endoscopie gastrică pentru a preveni cancerul

Florina Pop / 16 apr 2021 / 16:58
EXCLUSIV
Cancer
Cancer

Dr Bogdan Marțian, șeful Clinicii de chirurgie generală de la Spitalul Clinic Sanador, spune că o endoscopie digestivă superioară ar trebui făcută după 20 de ani la cei cu un istoric familial de cancer.

Dr Bogdan Marțian, șeful Clinicii de chirurgie generală de la Spitalul Clinic Sanador, a subliniat, la Interviurile DC News și DC Medical, că procedura numită endoscopie digestivă superioară ar trebui făcută după o anumită vârstă, în funcție de istoricul familial.

Sanador

”După 20 de ani pentru unii care au un istoric. După 40 de ani pentru populația generală. Istoric însemnând un caz în familie sau un determinism genetic particular care-i poate predispune către diverse tipuri de cancere. Există niște markeri genetici (...) care predispun individul către un tip de cancer, nu numai gastric. Se caută în eventualitatea unui cancer mamar, cancer pulmonar, cancer pancreatic”, explică medicul Bogdan Marțian.

Astfel de teste se pot face și în România, deși este ”destul de scump”. 

Asiaticii - japonezii, coreenii și chinezii - obișnuiesc să facă anual (japonezii) și de două ori pe ani (coreenii) endoscopii gastrice depistând astfel precoce cancerul gastric.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy