Durere de sân. Ce este Mastalgia, de ce apare și când să te îngrijorezi. Ce înseamnă dacă te înțeapă sânul sau îl simți greu

Durere de san - Foto: Freepick @drinkins
Durere de san - Foto: Freepick @drinkins

Durere de sân - când devine o problemă. Ce sunt Mastalgia sau Mastodinia, care sunt cauzele și când trebuie să te îngrijorezi.

Mastalgia este o durere la nivelul sânilor care apare la femei chiar înainte de menstruație. Durerea care este resimțită ca sensibilitate, pulsații, înțepături, arsuri sau senzație de tensiune în țesutul mamar. Durerea poate fi constantă sau poate apărea doar ocazional.

Durerea mamară poate fi ciclică sau neciclică.

- Ciclică înseamnă că durerea apare în mod regulat, înseamnă că durerea este constantă sau are un tipar regulat. Durerea de sân ciclică este legată de ciclul menstrual și de modificările nivelului de hormoni, durere care se simte ca o greutate sau sensibilitate, adesea însoțită de umflarea sânilor sau de noduli, se simte la ambii sâni, în special în partea superioară, în exterior, și poate iradia la axile, apare timp de două săptămâni care preced începutul menstruației, apoi se diminuează.

Durerea de sân ciclică este adesea declanșată de ciclul menstrual natural, dar cauzele durerii de sân neciclice pot include:

Pilule contraceptive

Sarcina

Infecție

Inflamație

Medicamente pentru infertilitate

Terapia hormonală

Radioterapie anterioară

Antidepresive

Chisturi mamare

Fibroadenoame (noduli necanceroși)

Costochondrită (inflamație în locul unde se întâlnesc oasele și cartilajul în cutia toracică)

Sâni mai mari

Cicatrici chirurgicale

Există, de asemenea, anumite activități care pot provoca dureri de sân neciclice, inclusiv:

Fumatul

Consumul de cofeină

Stresul

Alăptarea

În multe cazuri, nu există o cauză clară pentru durerea de sân.

- Neciclică nu are legătură cu ciclul menstrual, durere care se simte ca o strângere, arsură, înjunghiere sau durere, apare constant, se simte într-un singur sân, care este localizată, dar se poate răspândi mai mult în tot sânul, apare la femeile care au menopauză.

Durerea ciclică de sân este cauzată de modificările nivelului de hormoni care determină modificări ale canalelor de lapte ale glandelor mamare care creează chisturi în sân. Durerea mamară neciclică poate fi cauzată de traume, de o intervenție chirurgicală anterioară la sân sau de alți factori.

Care sunt simptomele durerii mamare?


Simptomele vor fi diferite în funcție de tipul de durere de sân, ciclică sau neciclică. În timpul durerii de sân ciclice, sânii se vor simți probabil:

- Sensibili

- Umflați

- Grei

- Îndurerați

Severitatea durerii poate fi diferită pentru fiecare persoană, iar pentru unele, se poate extinde și la axilă și umeri. Simptomele durerii de sân neciclice sunt puțin diferite și sunt următoarele:

Mastalgia, Mastodinia - cauze, factori de risc și tratament. Cum se pune diagnosticul de mastalgie

Printre factorii de risc care pot crește mastalgia se numără mărimea sânilor.

Persoanele care au sânii mari pot avea dureri mamare neciclice legate de mărimea sânilor, de intervențiile chirurgicale la sân, de dezechilibrul acizilor grași, de consumul de droguri.

Tratamentul hormonal include tratamentul pentru infertilitate și pilulele contraceptive, Durerea pe care o simțiți se poate cauza efectelor secundare ale terapiei hormonale cu estrogen și progesteron utilizate după menopauză, consumul excesiv de cofeină, fumatul.

Diagnosticul de mastodinie poate fi pus printr-un examen fizic, cum ar fi verificarea modificărilor la nivelul sânilor și a ganglionilor limfatici din partea inferioară a gâtului și de la axile.

Dacă istoricul medical și examinarea sânilor și examenul fizic prezintă anomalii neobișnuite, vor fi necesare teste suplimentare sub formă de:

- o mamografie, utilizată atunci când există un nodul mamar sau o îngroșare neobișnuită a sânului sau se detectează o zonă focalizată de durere în țesutul mamar, este necesară o examinare cu raze X a sânului care va fi evaluată pentru zonele de îngrijorare găsite în timpul examinării sânului (mamografie de diagnosticare).

- Ecografie, examinare cu ultrasunete cu unde sonore pentru a produce imagini ale sânului, și se face de obicei împreună cu o mamografie.

- Biopsie mamară, în cazul în care nodul mamar prezintă o zonă de îngroșare sau o zonă neobișnuită în timpul unei examinări cu imagini este necesară efectuarea unei biopsii prin prelevarea unei mici mostre de țesut mamar din zona respectivă și analizată în laborator.

Tratamentul, mastodinia în general se poate vindeca de la sine, dar trebuie să fim vigilenți dacă durerea este continuă și periculoasă. Lucrurile pe care le putem face pe cont propriu includ comprimarea sânilor dureroși cu apă caldă sau rece, purtarea unui sutien confortabil sau cu suport suplimentar, utilizarea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) topice prin aplicarea cremei direct pe zona în care este durerea, ajustarea pilulei KB prin reducerea dozei de pastile KB sau trecerea la metode contraceptive care pot ajuta simptomele durerii mamare.

Cancerul de sân nu este însoțit de durere la nivelul sânului decât în formele foarte avansate, când tumoarea invadează organele învecinate, ca atare mastodinia este un simptom ce caracterizează afecțiunile benigne ale sânului.

Prezența mastodiniei este un motiv pentru care ar trebui să mergi la un consult la medicul ginecolog pentru investigații suplimentare și eventual tratament de specialitate.

Consultul ginecologic poate depista prezența nodulilor, a adenopatiilor axilare sau poate diferenția durerea de sân de o durere produsă de o nevralgie intercostală.

Ecografia mamară, mamografia și RMN-ul de sân completează examenul ginecologic, aducând argumente noi în stabilirea diagnosticului. 

Mastalgia, Mastodinia - cum poți preveni sau reduce durerea

 

În mastodinia afectată de ciclul menstrual, durerea poate fi redusă prin administrarea de vitamine și suplimente alimentare care pot reduce simptomele și durerea mamară: Vitamina E, într-un studiu 200 UI/zi de vitamina E luate de 2 ori timp de 2 luni și vitamina B6 (40 mg/zi) pot îmbunătăți simptomele la femeile cu dureri mamare ciclice.

Pentru adulții de peste 18 ani, persoanele însărcinate și femeile care alăptează, doza maximă de vitamina E este de 1.000 miligrame pe zi sau 1.500 UI.

Lucrurile pe care le putem face pentru a preveni durerile mamare includ menținerea unui stil de viață sănătos, evitarea stresului, evitarea terapiei hormonale, dacă este posibil, evitarea medicamentelor care pot provoca dureri mamare, purtarea unui sutien bine ajustat și confortabil și purtarea unui sutien sportiv, evitarea acestuia. sau reducerea băuturilor care conțin cofeină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel