Durerea de gât la adulți, când e simptom de accident vascular cerebral

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Durerea de gât poate, în cazuri rare, fi simptom de accident vascular cerebral
Durerea de gât poate, în cazuri rare, fi simptom de accident vascular cerebral

Probabil că nu băgați în seamă prea mult durerea de gât, care apare câteodată când vă mișcați brusc capul în lateral sau îl rotiți. Dar această durere într-o parte din corp care trebuie să fie suficient de puternică încât să țină capul, să vă lase să îl înclinați și să îl rotiți, ar putea fi cauzată de o afecțiune ce poate fi fatală. Vorbim de o cauză rară a accidentului vascular cerebral.

De cele mai multe ori, durerea de gât nu semnalează o problemă medicală gravă. Dar trebuie să știți că există o cauză rară și periculoasă a durerii de gât: o ruptură a uneia dintre arterele gâtului, cunoscută sub numele de disecția arterei cervicale. Deși, conform statisticilor, aceasta apare doar la aproximativ două din 100.000 de persoane pe an, este una dintre cele mai frecvente cauze de accident vascular cerebral la persoanele în plină forță, adică sub 50 de ani.

„În ultimele două decenii, conștientizarea disecției arterei cervicale a crescut enorm", spune dr. Natalia Rost, profesor asociat de neurologie la Spitalul General din Massachusetts, afiliat la Facultatea de Medicină de la Universitatea Harvard. Acest lucru se poate datora, în parte, recunoașterii faptului că ratele de accident vascular cerebral par să crească în rândul tinerilor adulți, în ciuda unei tendințe generale descendente a deceselor provocate de AVC.

Vasele de sânge din gât

Două perechi de vase de sânge traversează gâtul, pe părțile laterale și ușor în spate. Este vorba de arterele carotide și de cele vertebrale, cunoscute sub numele colectiv de arterele cervicale. Ele transportă sângele la creier. O rupere în mucoasa unuia dintre aceste vase se numește disecție a arterei cervicale.

Atunci când astfel o astfel de disecție se produce, sângele se scurge între straturile peretelui arterei și formează un cheag. Cheagul poate bloca complet circulația sângelui prin artera respectivă sau se poate desprinde și migra în creier, unde poate bloca o arteră. Rezultatul este un accident vascular cerebral.

Se poate întâlmpla același lucru și dacă vă trosniți capul!

Frecventă înainte de vârsta de 50 de ani

Disecțiile arterei cervicale sunt observate mai des la adulții mai tineri din două motive principale. În primul rând, un procent mic de persoane suferă de afecțiuni ale țesutului conjunctiv, care le fac arterele mai puțin rezistente. „Pentru acești oameni, o disecție a arterei este mai probabil să se manifeste la o vârstă mai tânără", explică Dr. Rost. La persoanele în vârstă, alte tipuri de accidente vasculare cerebrale sunt mai frecvente, cum ar fi cele asociate cu arterele cerebrale îngustate din cauza plăcilor de grăsimi depuse pe ele. Dar disecțiile se pot întâmpla și la persoanele în vârstă. Un studiu din jurnalul Neurologie a constatat că una din 14 persoane diagnosticate cu o disecție a arterei cervicale are 60 de ani sau mai mult.

Al doilea mare motiv ar fi acela că adulții mai tineri fac exerciții care implică mișcări bruște și puternice ale gâtului, care pot precipita o rupere a unei artere. Spre exemplu, spune Dr. Rost, astfel de afecțiuni pot să apară la persoanele care au programe intensive de fitness, care combină elemente din mai multe tipuri de sporturi și de exerciții fizice. Pot să apară, de asemenea, la persoane care ridică greutăți mari, la cele care fac mișcări bruște în tipul dansului și chiar și la practicanții de yoga, sport în care există mai multe mișcări care, dacă nu sunt realizate cum trebuie, pot provoca hiperextensia gâtului și disecția arterei.

Coaforul și chiropractica, avertisment

Puteți, de asemenea, să vă hiperextindeți gâtul dacă vă dați brusc capul pe spate când vă spălați părul la coafor, deși există doar o duzină de astfel de cazuri descrise în literatura de specialitate, numit „sindromul accidentului vascular cerebral de coafor" sau „sindromul salonului de înfrumusețare". Pentru a fi în siguranță, spune Dr. Rost, „cereți coafezei un suport pentru gât, care vă va susține capul astfel încât să nu simțiți nicio presiune pe gât", spune ea.

Deloc surprinzător, în cazuri rare, mișcările rapide pe care unii chiropracticieni le fac cu gâtul unei persoane pentru a „tratata" durerea cervicală, cunoscute sub denumirea de terapie de manipulare cervicală sau „ajustare", pot duce la disecția arterei. Cu toate acestea, nu este clar dacă terapia gâtului în sine provoacă ruperea sau dacă durerea provocată de o astfel de disecție îi face pe oameni să apeleze la ciropracticieni.

Durere neobișnuită, persistentă la nivelul gâtului

Totuși se poate face diferența între o durere oarecare și una care e simptom pentru o afectare gravă. În cazul disecției arterei cervicale, durerile la nivelul gâtului sunt neobișnuite, persistente și adesea însoțite de dureri de cap severe, spune dr. Rost. Durerea dată de o disecție a arterei carotide se întinde adesea de-a lungul părții laterale a gâtului și în sus către colțul exterior al ochiului. O rupere a arterei vertebrale se poate simți ca ceva ascuțit care este blocat la baza craniului. Dacă aveți o astfel de durere - mai ales dacă aveți și simptome de accident vascular cerebral, cum ar fi amețeli, vedere dublă, mișcări oculare necontrolate, instabilitate în timpul mersului sau vorbire neclară - sunați imediat la ambulanță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel