Durerea de spate scurtează viața femeilor mai în vârstă

Dana Lascu |
Data publicării:

Durerile de spate, asociate semnificativ cu mortalitatea la femeile mai în vârstă. Cercetătorii au descoperit că durerea frecventă și persistentă a spatelui este asociată cu o moarte timpurie într-un studiu efectuat pe mai mult de 8.000 de femei mai în vârstă, care au fost urmărite în medie tip de 14 ani.

Cercetătorii de la Centrul Medical din Boston au descoperit că durerea frecventă și persistentă a spatelui este asociată cu o moarte timpurie într-un studiu efectuat pe mai mult de 8.000 de femei mai în vârstă, care au fost urmărite, în medie, timp de 14 ani. După ce au controlat factori importanți din punct de vedere socio-demografic și de sănătate, femeile care au raportat frecvente dureri de spate persistente au avut un risc crescut de deces de 24% comparativ cu femeile fără dureri de spate.

Primul studiu de acest gen

Publicat în Jurnalul de Medicină Internă Generală (Journal of General Internal Medicine), studiul este primul care măsoară impactul durerii de spate persistente în timp asupra mortalității. Cercetătorii au descoperit că invaliditatea măsurată după dureri de spate a ajutat la explicarea asocierii.

Durerile de spate sunt cauza principală a dizabilității la nivel mondial, iar femeile în vârstă de 40-80 de ani au cea mai mare prevalență a durerii de spate. De asemenea, femeile raportează dureri de spate mai frecvente și mai debilitante comparativ cu bărbații. Proporția adulților cu vârsta peste 65 de ani crește rapid peste tot înn lume, iar optimizarea sănătății fizice pentru a prelungi viața pentru adulții mai în vârstă reprezintă un obiectiv bine documentat al sănătății publice.

În opinia noastră, studiul nostru este primul care a măsurat dizabilitatea după măsurarea durerii de spate, ceea ce a permis o analiză prospectivă a durerii de spate care a persistat în timp și mai târziu a ratelor de invaliditate, ceea ce poate explica asocierea dintre durerile de spate și mortalitate", a spus dr. Eric Roseen, DC, un cercetător la Boston Medical Center și autorul principal al studiului.

56% dintre femeile analizate au murit mai devreme

Descoperirile noastre ridică întrebarea dacă o mai bună gestionare a durerii de spate pe toată durata vieții ar putea preveni handicapul, ar duce la îmbunătățirea calității vieții, și, în cele din urmă, să extindă viața".

După efectuarea măsurătorilor de bază ale durerii de spate, cercetătorii au analizat participanții doi ani mai târziu și au măsurat durerea din spate. În al patrulea an, participanții au fost întrebați și au observați în timp ce desfășoară activități comune de viața de zi cu zi. Studiul a constatat că dizabilitatea în urma măsurătorilor durerii de spate a explicat o mare parte din asocierea cu mortalitatea.

În mod specific, dificultatea efectuării uneia sau mai multor activități zilnice de bază, cum ar fi deplasarea pe distanțe scurte sau pregătirea meselor, a explicat aproape jumătate (47%) din efectul durerii frecvente de spate asupra mortalității. Performanța lentă pe măsuri mai obiective, cum ar fi viteza de mers pe jos sau repetarea unui scaun, fiecare explică aproximativ o parte din această asociere (27% și, respectiv, 24%). Din cele 8.321 de femei incluse în studiu, 56% au decedat pe o urmărire mediană de 14,1 ani. Un procent mai mare de femei cu dureri de spate frecvente au murit (65,8%) decât cele fără dureri de spate (53,5%).

În timp ce rezultatele studiului sunt în concordanță cu studiile anterioare care au descoperit că femeile mai în vârstă cu dureri de spate de zi cu zi sau cu durere de spate dizabilitantă au avut un risc crescut de mortalitate, rămâne neclar de ce există această asociere.

De teamă să nu se rănească nu se mai mișcă

Durerea de spate poate afecta direct activitățile zilnice, dar adulții mai în vârstă ar putea să le evite în mod necorespunzător din cauza fricii de vătămare sau agravare a simptomelor. În imposibilitatea de a efectua sau evitând activitățile zilnice, asta ar putea duce la creșterea în greutate, condiții precare de sănătate și, în cele din urmă, moarte timpurie", a spus Roseen, într-un material dat publicității de Centru Medical Boston.

Aceste rezultate stau la baza studiilor viitoare pentru a evalua impactul pe termen lung al tratamentelor pentru durerile de spate și al strategiile de auto-îngrijire. Clinicienii ar trebui să evalueze funcția fizică la adulții mai în vârstă cu dureri de spate și să recomande managementul bazat pe orientare, care încurajează utilizarea tratamentelor mai puțin invazive, se mai arată în studiu.

Studiul, are a fost publicat în 28 octombrie, poate fi găsit integral AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel