Durerile de cap, simptom al tumorilor cerebrale. Semnele care trebuie să te alarmeze

Monika Baciu |
Data publicării:
durerile de cap - FOTO: Freepik@kues1@syda_productions
durerile de cap - FOTO: Freepik@kues1@syda_productions

Cu toții ne-am confruntat cu dureri de cap. Un cumul de factori pot declanșa durerile de cap, printre care stresul, oboseala, vremea sau chiar și anumite medicamente. În unele cazuri poate fi vorba chiar de tumori cerebrale.

Durerile de cap sunt o parte comună a vieții noastre, având numeroase cauze, de la lipsa de hidratare, până la stresul la locul de muncă sau alte probleme de sănătate. Însă uneori, o durere de cap intensă poate declanșa temeri mai profunde.

Ce trebuie să știm despre durerile de cap

"O tumoare cerebrală nu se va manifesta printr-o singură durere de cap care durează câteva ore și nu se mai întoarce", a explicat un neuro-oncolog de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center, dr. Lauren Schaff, potrivit Health Digest.

Dar aceasta nu înseamnă că toate durerile de cap sunt nevinovate. De fapt, durerile de cap ușoare până la severe și constante pot fi un semn ale unei tumori cerebrale, în special atunci când durerea de cap este nouă și diferită, progresează în severitate, nu răspunde la analgezice și este însoțită de alte simptome ale tumorii cerebrale.

Vezi și: Semnul care îți arată cât de proaspătă e salata. La ce să fii atent dacă o cumperi ambalată. Cât timp poate fi păstrată în frigider

Durerea de cap și semnalele de alarmă

Tumoare cerebrală - FOTO: Freepik@BillionPhotos

Există câteva semne revelatoare că durerea ta de cap este mai gravă decât crezi. Dacă durerea de cap este mai intensă dimineața sau seara, este constantă și continuă să revină mai puternică, este mai intensă când ne aplecăm sau tușim sau chiar ne trezește din somn, toate acestea ar putea fi motive bune pentru investigații medicale suplimentare.

O durere de cap cauzată de o tumoare cerebrală poate varia de la o senzație surdă și pulsatilă la ceva mai ascuțit și înțepător. Locația tumorii ar putea dicta unde este durerea. De exemplu, dacă este în partea frontală, ar putea simți ca o durere în ochi sau sinusuri.

Vezi și: Boala care afectează 95% dintre persoane. Anculia Cristina: Pot apărea complicații neurologice. Ovidiu Roșca: Nu există profilaxie specifică

Cauzele pentru care tumorile cerebrale cauzează durere

Există diferite motive pentru care o tumoare poate cauza durere. Creierul însuși nu poate simți durerea, așa că o durere legată de o tumoare este adesea rezultatul creșterii acestuia suficient de mult încât să pună stres pe alte nervi și vase de sânge. O acumulare de presiune, pentru că tumoare obstrucționează fluxul de lichid cefalorahidian în interiorul creierului, ar putea fi, de asemenea, cauza.

"Este posibil ca anumite tumori să elibereze proteine inflamatorii (citokine) care pot contribui la durere", a împărtășit dr. Lindsay Lipinski, profesor asistent de oncologie și neurochirurg la Roswell Park Comprehensive Cancer Center.

Tumorile cerebrale nu se manifestă în mod tipic doar ca dureri de cap, așa cum am menționat mai devreme, așa că există și alte semne de avertizare la care poți fi atent.

Vezi și: Tratamentul ideal pentru boala arterială periferică. Dr. Rodica Niculescu: Tocmai asta uită! Este extrem de important, prima opțiune

Semne de avertizare ale tumorilor cerebrale care nu sunt dureri de cap

O tumoare cerebrală, definit ca o creștere anormală a celulelor în și în jurul creierului, poate schimba funcțiile țesutului înconjurător. Acest lucru înseamnă că probabil vei experimenta simptome neurologice precum:

- Dificultăți de vorbire

- Schimbări cognitive legate de memorie, personalitate sau gândire

- Convulsii

- Slăbiciune musculară și amorțeală

- Dificultăți de mers sau echilibru

- Probleme de vedere

- Greață și vărsături.

Vezi și: Povestea lui Andrei, băiatul nevăzător, cu hemofilie și plin de visuri: Ne-a fascinat! Un moment cu lacrimi și aplauze minute întregi

Tumorile cerebrale, diagnostic

Tumorile cerebrale sunt evaluate cu ajutorul unei combinații de examen fizic, examen neurologic, RMN și biopsie. În plus față de examenul fizic, medicul poate efectua o evaluare neurologică detaliată pentru a evalua funcțiile creierului și ale nervilor.

Diagnosticul precis al tumorilor cerebrale este crucial pentru a stabili un plan de tratament eficient și pentru a oferi pacientului cele mai bune șanse de recuperare și supraviețuire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel