Durerile de spate, cauze și tratament. Ioana Zamfirescu: Există urgențe care amenință viața. Toate acestea sunt semnale de alarmă

Monika Baciu |
Data publicării:
durerile de spate - FOTO: Freepik@wavebreakmedia
durerile de spate - FOTO: Freepik@wavebreakmedia

Durerile de spate sunt cele mai frecvente motive pentru care oamenii solicită ajutor medical. Unele dintre acestea pot pune viața în pericol.

Durerile de spate reprezintă una dintre principalele cauze de invaliditate la nivel mondial. Din fericire, există măsuri care pot ajuta la prevenirea sau ameliorarea majorității episoadelor de dureri de spate, în special în cazul persoanelor cu vârsta mai mică de 60 de ani. Dacă prevenția eșuează, un simplu tratament la domiciliu și folosirea corectă a corpului vor vindeca adesea spatele în câteva săptămâni. Intervenția chirurgicală este rareori necesară pentru a trata durerile de spate.

Durerile de spate, cauze

Dr. Ioana Zamfirescu, medic specialist medicină de urgență a explicat care sunt cauzele principale ale durerilor de spate.

”În medicina de urgență noi clasificăm cauzele durerile de spate în funcție de severitatea patologiei care duce la durerea de spate sau lombară. Astfel, există urgențe amenințătoare de viață cum ar fi durerile aortei, disecția de aortă, anevrismul de aortă disecant. Există patologia vertebrală cu fractură sau luxație care interesează și secționează complet cordoanele medulare. 

Există sindromul de coadă de cal care este o urgență neurochirurgicală. Totodată, există patologie urgentă, dar care nu amenință imediat viața pacientului. Acestea sunt herniile lombare, intersectarea nervilor lombari, este fractura de vertebră lombară. Sunt anumite hematoame sau abcese epidurale care apar fie spontan, fie postoperator. 

Există patologie pe care noi o numim benignă care nu amenință viața pacientului. Sunt întinderile musculare, leziunile ligamentare, anumite patologii cronice reumatismale, spondilita anchilozantă sau apariția herpesului Zoster în zona lombară. 

Totodată, lombar sunt resimțite și patologiile organelor intra-abdominale, nefrolitiaza, pionefrita care este infecția urinară joasă ascensionată la nivel renal, patologie ovariană, torsiunea de ovar sau boala inflamatorie pelvină. Și acestea pot da dureri lombare și între diagnosticul diferențial al durerilor de spate pe care populația generală le cunoaște”, a explicat dr. Ioana Zamfirescu, la Digi 24.

Vezi și: Teste ADN și VNTR după cutremur: cum se fac și ce se întâmplă dacă nimeni din familie nu te caută. Unde sunt duse victimele. Curcă: Vor apărea resturi umane

Durerile de spate, când devin motiv de îngrijorare

Există mai multe semne care arată că durerea de spate este o urgență medicală. În anumite cazuri, durerile de spate pot pune viața pacienților în pericol. 

”Tot timpul când durerea este asociată altor semne și simptome, când nu este doar durere lombară, în cazul patologiei cardiace, în cazul patologiei aortei, durerea apare brusc, este sfâșietoare. Pacientul prezintă tegumente palide, transpirație, poate prezenta sincopă, adică pierdea stării de conștiență, poate prezenta durere toracică. 

Pentru patologia lombară de cauză vertebrală, atunci când durerea este asociată tulburărilor sezoriale sau cu deficit motor, atunci când există incontinență urinară sau incontinență sfincteriană, toate acestea sunt semnale de alarmă. 

Când apare febra, la un pacient oncologic, la un pacient vârstnic și durerea lombară atunci este un alt semn de alarmă. Trebuie să fie investigați cât mai repede. 

Atunci când există toate aceste simptome asociate, pacientul trebuie să se prezinte cât mai repede la un serviciu de urgență, să apeleze serviciul 112. Dacă are o durere cronică pe care o cunoaște și nu există nimic asociat pe lângă aceasta, își poate administra medicația care i s-a prescris anterior pentru ameliorarea simptomelor. Poate lua legătura cu medicul curant sau cu medicul de familie”, a mai precizat dr. Ioana Zamfirescu. 

Vezi și: Motivația zilei: Mulți indivizi din societatea modernă sunt ca barcagii...

Durerile de spate, tratament

Durerea de spate apare adesea fără o cauză care să apară la un test sau la un studiu imagistic. Îmbunătățirea condiției fizice și învățarea și exersarea modului de utilizare a corpului ar putea ajuta la prevenirea durerilor de spate.

”Există în medicina de urgență, în primul rând stabilizarea pacientului. Dar, dacă pacientul este stabil, noi administrăm medicație antialgică și decontracturantă dacă este o cauză vertebrală, medicație antispastică dacă este o cauză renală. Apoi, se efectuează investigații imagistice ca să putem pune diagnosticul de certitudine care este cauza exactă a durerii”, a mai spus dr. Ioana Zamfirescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel