Teste ADN și VNTR după cutremur: cum se fac și ce se întâmplă dacă nimeni din familie nu te caută. Unde sunt duse victimele. Curcă: Vor apărea resturi umane

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Teste ADN si VNTR - Foto: Freepick
Teste ADN si VNTR - Foto: Freepick

Cum se face testul ADN pentru identificarea victimelor cutremurului. Ce țesut se recoltează pentru identificare și unde sunt duse victimele unui cutremur. 

"Multe dintre corpuri sunt fragmentate și atunci, din toate fragmentele trebuie evaluate examene de toate felurile, inclusiv examene ADN. (...) Aici, în Turcia, pe măsură ce vor dezgropa și curăța, vor găsi resturi umane. Unele dintre ele vor fi într-o stare avansată de descompunere și se va pune întrebarea ale cui sunt?

Pot fi ușor identificate sau din contră. Și atunci vor trebui făcute testele ADN, va fi o activitate susținută timp de luni de zile", a declarat George Cristian Curcă, în exclusivitate pentru DC Medical.

Cum se face testul ADN dacă nimeni din familie nu te caută

 

"Testarea ADN, produsul bioloc pe care-l ai, se poate face prin evidențierea secvenței specifice, VNTR se cheamă, pe care o avem fiecare dintre noi în cazul genomului nostru.

Odată ce este identificată, trebuie comparată. Într-adevăr, pentru comparare, o să aștepte această secvență, o secvență cu care să poată să fie comparată. Cu alte cuvinte, înseamnă că dacă nu va veni nimeni niciodată ca să solicite acele resturi umane, nu se va putea face identificarea.

Dar când va veni cineva care se poate întâmpla peste câțiva ani sau când se va întâmpla, atunci se vor recolta probe biologice de la cineva în viață și se va compara cu baza de date a persoanelor rămase încă neidentificate și în felula acesta se pot stabili potrivirile genetice", a mai spus directorul INML.

Întrebat dacă se conservă și probe sau totul rămâne pe calculator în baza de date, directorul INML a explicat că "se conservă și probe. Există și datele sau secvența genetică înregistrată în calculator și se poate stabili o filiație, atât pe secvența la care făceam referire, această secvență variabilă a numărului de repetiții pe care fiecare dintr noi o are specific nouă și care provine 50% de la un părinte și 50% de la celălalt părinte. Dar în același timp se poate căuta cromozomul Y care indică o afiliația către tată pe linie paternă sau se poate căuta ADN-ul mitocondrial care indică o filiație pe linie maternă, astfel încât pot să se obțină procente mai bune de identificare folosind ADN-ul decât doar secvența obișnuită care se caută cu cei 16 markeri care se folosesc în mod obișnuit". 

"Bineînțeles, este un număr mare de testări care ajută", a completat George Cristian Curcă.

Ce țesut se recoltează pentru identificarea victimelor

 

"Orice țesut moale, orice țesut muscular. Ideal ar fi un țesut de mușchi. Dar, când nu mai există fragmente de mușhi, tegumente sau țesuturi moi, se poate efectua și din oase sau dinți sau firele de păr.

Orice produs biologic e bun în ultimă instanță. Probele trebuie congelate și conservate la rece.

E foarte important cum sunt recoltate de acolo, nu trebuie recoltate de-a valma, ci cu mare atenție, așa cum au fost găsite. Deși, uneori, victimele pot fi împreună, dacă nu sunt împreună fiecare dintre ele se preia separat și se eșantionează.

Eșantionarea respectivă se poate face și la fața locului, dar și în instituția de medicină legală.

E normal să existe planuri în cazul intervenției în astfel de cazuri, pentru că există niște grupe de forță instituțională rapidă de intervenție la fața locului.

Asta înseamnă echipe de medici legiști, echipe de asistență medicală de urgență.

Vorbind de medici legiști, sunt gândite să existe astfel de echipe care se deplasează la fața locului și participă la efortul comun de a identifica persoanele acolo.

Pentru Turcia, noi nu am fost solicitați încă.

După ce se produc aceste intervenții la fața locului, victimele nu pot rămâne acolo. Victimele trebuie degajate. La cutremurul din 1977, victimele au fost aduse în Institutul de Medicină Legală. Institutul de atunci nu mai există, a fost demolat în 1985, dar cei care au trăit în acea perioadăau fost martori ale acestor identificări care au fost efectuate pe victimele de la cutremur în cazul Institutului", a conchis directorul INML.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel