Durerile de spate, cauze, simptome și tratament. Tache: Te gândești că poți să ai un infarct sau o dischinezie biliară

Sonia Baciu |
Data publicării:
durerile de spate. FOTO: Freepik @nattanunkhankaew
durerile de spate. FOTO: Freepik @nattanunkhankaew

Durerile de spate au cauze multiple, iar simptomele diferă în funcție de poziționarea acestora, în unele situații putându-se confunda chiar și cu un infarct.

Durerile de spate este printre cele mai frecvente motive pentru care populația solicită asistență medicală, reprezentând în același timp și unele dintre principalele cauze de invaliditate la nivel global.

Dr. Georgiana Tache, medic primar balneologie, afirmă că durerile de spate sunt, de fapt, un disconfort pe care fiecare îl resimte într-un fel sau altul.

Durerile de spate, cauze

Cauzele durerilor de spate pot fi multiple și includ:

- de la os, ”se prăbușește un con vertebral pentru că este osteoporotic. Se întâmplă la persoanele în vârstă”, a declarat dr. Georgiana Tache, medic primar balneologie, medicină fizică și recuperare medicală, la Vorbește lumea de la Pro Tv.

- sunt dureri care țin de mușchi. ”Atunci când facem exerciții mult prea intens sau menținem anumite posturi care nu sunt tocmai fiziologice sau funcționale, când avem o scolioză, o cifoză, modificări de curburi sau când am stat în frig și avem mialgii, dureri a frigore”, mai spune medicul.

- hernie de disc. ”Un disc dintre vertebre s-a deplasat și lovește rădăcina nervoasă la nivel cervical, dorsal sau lombar”, continuă medicul.

Vezi și: Psihiatru, reacție dură în cazul Ana Morodan. Diaconu: Sănătatea mintală nu e o bâză în curtea școlii. Oamenii suferă. Aprozarul public să-și vadă de banalul zarzavat

Durerile de spate, factori de risc

Durerea de spate poate să apară la orice vârstă, chiar și în rândul copiilor și adolescenților. Însă există o serie de factori care pot crește riscul de a dezvolta durerile de spate, astfel:

- vârsta - durerile de spate sunt mai frecvente odată cu vârsta, începând de la 30-40 de ani

- lipsa de exerciții fizice - mușchii nefolosiți, din spate și abdomen, ar putea duce la dureri de spate

- excesul de greutate - pune un stres suplimentar asupra spatelui

- boli - anumite tipuri de artrită și cancer pot contribui la durerile de spate

- ridicarea necorespunzătoare a greutății - folosirea spatelui în loc de picioare poate duce la dureri de spate

- condiții psihologice - Persoanele predispuse la depresie și anxietate par să aibă un risc mai mare de dureri de spate. Stresul poate provoca tensiune musculară, ceea ce poate contribui la dureri de spate

- fumatul - fumătorii au rate mai mari de dureri de spate. Acest lucru se poate întâmpla deoarece fumatul provoacă tuse, ceea ce poate duce la hernie de disc. De asemenea, fumatul poate scădea fluxul sanguin către coloana vertebrală și poate crește riscul de osteoporoză, notează Mayo Clinic.

Vezi și: Chistul renal: factori de risc și tratament. Care sunt complicațiile acestuia. Pârlițeanu: Nu putem preveni apariția lui, ci putem preveni complicațiile

Durerile de spate, localizare și simptome

Potrivit dr. Georgiana Tache, simptomatologia diferă în funcție de localizarea durerii de spate.

”Dacă sunt localizate la nivelul coloanei cervicale, putem să le resimțim ca o tensiune, ca o senzație de contractură musculară sau ca o greutate mare care stă pe ceafa noastră și pe umeri. Pot fi însoțite de amețeli, de dureri de cap, de nevralgie.

Dacă durerile sunt resimțite la nivelul spatelui dorsal, sunt ca un fel de junghi și junghiul acela este însoțit și de nevralgie intercostală și câteodată te gândești că poți să ai un infarct sau o dischinezie biliară, dar durerea pornește din spate.

De obicei la nivel lombar se însoțește de blocaj al mișcărilor pe toate direcțiile de mișcare”, 

Durerea de spate, prezentarea la medic

În ceea ce privește prezentarea la un specialist, în cazul durerilor de spate, medicul susține că aceasta trebuie făcută când ”durerea se accentuează în loc să dispară și când se însoțește și de alte simptome, adică ai amorțeli, ai slăbiciune în mâini, te dor picioarele și nu poți să te deplasezi fiindcă ai o slăbiciune la nivelul membrelor inferioare”, a mai spus medicul, subliniind că este important de a vedea și care este cauza ce a dus la durerile de spate și pentru primirea unui tratament adecvat.

Durerea de spate, diagnostic

Pentru diagnosticarea durerilor de spate, medicul va efectua o examinare fizică, precum și evaluarea capacității de a sta în picioare, de a merge sau de a ridica picioarele.

De asemenea, se vor indica și teste care să ajute la identificarea exactă a cauzei care duce la durerea de spate. Acestea includ:

- radiografie

- RMN sau tomografie computerizată

- teste de sânge, mai arată Mayo Clinic.

Durerea de spate, tratament

Potrivit dr. Georgiana Tache, tratamentul durerilor de spate este conservator, medicamentos. ”Dacă nici așa nu lasă durerea și nu suspectez ceva mai grav, se pot face infiltrații.

Noi facem infiltrații cu substanțe steroide sau cu propriul produs al organismului, cu sânge, pe care îl prelucrăm și îl injectăm în locul dureros”, spune medicul primar în medicină fizică.

De asemenea, continuă medicul, ”dacă nici așa nu avem niciun succes și nu avem semne că este ceva grav, putem face fizioterapie. Poți face masaj, terapie vertebrală manuală, și poți să ai succes terapeutic doar din terapia aceasta conservatoare. Și nu în ultimul rând, kinetoterapia, care înseamnă terapie prin mișcare și care se poate face și în faza acută, prin posturări, tonifieri, întinderi, sau în faza cronică, atunci când ai obținut ameliorarea durerii, a crescut funcționalitatea și vrei să crești masă musculară ca să eviți situațiile care te-au adus la doctor”, a mai spus medicul.

Vezi și: Timpanita, afecțiunea urechii. Cât de gravă este și cum spălatul în urechi te poate afecta

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel