Dușul rece: de ce e bine să-l faci 5 minute, de 2 ori pe săptămână. Ce beneficii are dușul cu apă rece, dincolo de economia la facturi

Monika Baciu |
Data publicării:
dusul rece - FOTO: Freepik@yanalya
dusul rece - FOTO: Freepik@yanalya

Dușul rece nu este tocmai ceea ce ne dorim atunci când ne spălăm, dar suprinzător, are o serie de beneficii.

Dușul rece înseamnă orice duș cu o temperatură a apei sub 21°C. În contextul actual când se vorbește de reducerea facturilor la energia termică sau electrică, dușurile reci ar putea scădea puțin din valoarea facturilor.

Dar, trecând peste ironii, medicii arată că dușul rece poate avea beneficii pentru sănătate. Terapia cu apă (numită și hidroterapie) a fost folosită de secole pentru a profita de tendința organismului nostru de a se adapta la condiții mai dure. Ca urmare, corpurile noastre devin mai rezistente la stres.

Dușurile reci nu sunt o sursă principală de tratament pentru orice afecțiune, dar pot ajuta la îmbunătățirea ameliorarea simptomelor și a bunăstării generale.

Vezi și: Piatra la rinichi, litiaza renală: cauze, simptome. Metoda care distruge piatra în fragmente ca de nisip. Geavlete: Lumea trebuie să știe. Sunt impresionat! România, plină de această boală

Dușul rece crește endorfinele

Depresia afectează mare parte din populația lumii. Multe medicamente tratează depresia, în funcție de severitatea sau durata simptomelor. O metodă holistică de tratament care câștigă popularitate este hidroterapia. Făcând un duș rece timp de până la 5 minute, de două sau trei ori pe săptămână, s-a dovedit a ajuta la ameliorarea simptomelor de depresie într-un studiu clinic.

Pentru persoanele cu depresie, dușurile reci pot funcționa ca un fel de terapie blândă cu electroșocuri. Apă rece trimite multe impulsuri electrice la creier. Ei zdruncină sistemul dumneavoastră pentru a crește nivelul de energie. Endorfinele, care sunt uneori numiți hormoni ai fericirii, sunt, de asemenea, eliberați. Acest efect duce la sentimente de bunăstare și optimism, potrivit Healthline.

Dușul rece ajută la îmbunătățirea metabolismului

Grăsimea albă este grăsimea pe care o asociem cu afecțiuni precum obezitatea și bolile de inimă, dar cu toții ne naștem cu grăsime brună. Cercetătorii au descoperit că grăsimea brună joacă un rol important în sănătatea adulților. Nivelurile sănătoase de grăsime brună indică, de asemenea, că grăsimea albă va fi la un nivel sănătos. Și grăsimea brună este activată prin expunerea la temperatura rece.

Persoanele care sunt obeze nu pot începe pur și simplu să facă dușuri reci pentru a pierde în greutate fără a schimba alte obiceiuri de stil de viață. Dar a face un duș rece de 2 sau 3 ori pe săptămână poate contribui la creșterea metabolismului.

Aceasta poate ajuta la combaterea obezității în timp. Cercetarea despre modul exact în care dușurile reci ajută oamenii să piardă în greutate este neclară. Totuși, arată că apa rece poate uniformiza anumite niveluri de hormoni și poate vindeca sistemul gastro-intestinal. În plus, dușul rece vă poate ajuta să slăbiți.

Vezi și: Fructul care scade tensiunea arterială. Ce alte beneficii are asupra inimii

Dușul rece îmbunătăţeşte circulaţia

Se poate simți inconfortabil să ne scufundăm corpul în apă rece, dar poate fi, de asemenea, revigorant. Acest lucru se datorează faptului că apa care este mai rece decât temperatura naturală a corpului nostru determină organismul să lucreze intens pentru a-și menține temperatura de bază. Atunci când sunt efectuate în mod regulat, dușurile reci pot face sistemul nostru circulator mai eficient. Unii oameni raportează, de asemenea, că pielea lor arată mai bine ca urmare a dușurilor reci.

Prin aducerea scăderea temperaturii corpului, accerăm livrarea de sânge mai cald, proaspăt oxigenat în acea zonă. Și asta accelerează timpul de recuperare. Unii oameni pot beneficia de duşuri reci ca o modalitate de a accelera circulația sângelui. Acestea includ persoanele cu circulație slabă, hipertensiune arterială și diabet.

Dușul rece ajută la combaterea bolilor comune

Corpurile noastre sunt concepute pentru a deveni rezistente la elementele la care suntem expuși. De exemplu, leucocitele ajută la combaterea infecțiilor din organism. Șocul apei reci din sânge stimulează leucocitele. Acest lucru înseamnă că dușurile reci vă pot crește rezistența la boli comune, cum ar fi răcelile și gripă.

Un studiu a indicat chiar că dușurile reci ar putea face organismul mai rezistent la anumite tipuri de cancer. Iar un studiu clinic din Olanda a arătat că persoanele care au făcut dușuri reci au fost mai calme la locul de muncă.

Persoanele care se pregătesc pentru o intervenție chirurgicală sau alt tratament al bolii care ar putea duce la scăderea imunității ar trebui să facă dușuri reci.

Vezi și: Oja va rezista mai mult dacă urmezi acești pași. Manichiura va fi impecabilă

Dușul rece, cum te pregătești

Începeți prin scăderea lentă a temperaturii la sfârșitul unui duș obișnuit. Ia apa să fie suficient de rece încât să începi să te simți inconfortabil. Apoi, stați sub apă timp de 2 sau 3 minute. Respirația profundă vă va ajuta să vă reduceți disconfortul din minte. Data viitoare când încercați acest exercițiu, faceți apă puțin mai rece.

După efectuarea acestei activități de 7 până la 10 ori, veți descoperi că s-ar putea chiar să așteptați cu nerăbdare să opriți apa caldă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel