ECDC, Evaluare sezonieră gripă 2019: virusuri gripale circulante și risc de moartalitate

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Un vaccin poate salva multe vieți
Un vaccin poate salva multe vieți

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a realizat o evaluare a virusurilor gripale dominante care în prezent și care indică un posibil impact negativ puternic asupra vârstnicilor și a sistemelor de asistență medicală.

Primele detectări de virus pentru sezonul 2019/2020 arată coproducția virusurilor gripale de tip A (71%) și B (29%) în Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Acesta este un amestec care ar putea duce la o mortalitate ridicată la pacienții vârstnici și o sarcină grea pentru serviciile de asistență medicală, avertizează Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC) și Oficiul Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în cadrul unei evaluări comune emise luna aceasta.

Virusurile care circulă

În această etapă timpurie a sezonului european de gripă, nu există dovezi de exces de mortalitate semnificativă. Cu toate acestea, virusul gripal de tip A (H3N2) este de obicei asociat cu impact grav asupra sănătății în rândul celor cu vârsta de peste 60 de ani, așa cum se vedea înregistra în timpul anotimpurilor dominate de A (H3N2).

„Din toate bolile infecțioase, gripa sezonieră este cea asociată cu cea mai mare mortalitate din Europa. Încurajăm cu tărie țările să continue să își concentreze eforturile de vaccinare asupra vârstnicilor și altor populații eligibile, cum ar fi persoanele cu boli cardiace și pulmonare preexistente", a explicat Pasi Penttinen, șeful programului ECDC pentru gripă și virusuri respiratorii.

Epidemia de gripă 2019/2020 în Regiunea Europeană a început ușor la începutul săptămânii 47/2019, când a fost depășit pragul pozitiv de virus gripal de sezon desemnat de 10% sau mai multe exemplare santinelă din întreaga Regiune.

„Este prea devreme pentru a prezice cum se va desfășura sezonul în termeni de săptămână de vârf, severitate și durată", spune Pasi Penttinen. „Cu toate acestea, este probabil ca unele țări să înregistreze un vârf la jumătatea sezonului de vacanță, atunci când serviciile de asistență medicală sunt deseori reduse. Capacitatea de a gestiona un aflux brusc de pacienți ar trebui, prin urmare, revizuită în așteptarea creșterii probabile a numărului de pacienți în îngrijiri de urgență în timpul săptămânilor de gripă maximă".

Măsuri care trebuie luate

„Vaccinarea rămâne cea mai eficientă măsură pentru prevenirea infecției gripei și a dezvoltării bolilor severe în rândul celor vulnerabili", spune Richard Pebody, lider de echipă, High Threat Pathogens Infectious Hazard Management la Oficiul Regional OMS pentru Europa. „Dacă apare boala, se recomandă administrarea la timp de antivirale pentru atenuarea rezultatelor severe la cei cu cel mai mare risc".

Oficialii ECDC spun că personalul medical ar trebui încurajat să facă vaccinarea împotriva gripei pentru a reduce riscul de a infecta grupurile vulnerabile, pe lângă protejarea lor. Trebuie să fie încurajate, de asemenea, contra-măsurile non-farmaceutice împotriva gripei, cum ar fi izolarea voluntară a pacienților, spălarea mâinilor și igiena respiratorie pe parcursul întregului sezon.

Raportul comun ECDC și OMS Europa „Sezonul gripei 2019/2020: evaluarea situației timpurii" are drept scop informarea autorităților naționale de sănătate publică și a furnizorilor de servicii medicale cu privire la intervenții precum vaccinarea, consumul de medicamente antivirale și măsurile de prevenire și control al infecțiilor, precum și alocarea resurselor medicale adecvate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel