Ecografia musculoscheletală, ce este și rolul ei în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor neuro-musculo-articulare

Dana Lascu |
Data publicării:
Ecografia suprarenalelor. Foto/Video: Simtics
Ecografia suprarenalelor. Foto/Video: Simtics

Ecografia reprezintă o metodă de evaluare a structurilor moi ale corpului (organe interne, vase, nervi, musculatura, glande, ochi, etc) și a corticalei osoase (fără a o strabate) utilizînd ultrasunetele.

Ecografia musculoscheletală folosește o frecvență a undelor de  ultrasunet între 3-17 Hz, ce permite vizualizarea mușchilor, tendoanelor, ligamentelor, nervilor, vaselor de sânge, fasciei, țesutului subcutanat, burselor periarticulare, cartilajului articular, suprafeței osoase.

Col. Dr.  Teodoru Gigi- medic primar Reabilitare medicală, șef de secție (competență ecografie MSK) și Dr. Ursescu Clară - Medic specialist Reabilitare medicală (competență ecografie MSK) arată, într-un material publicat pe pagina de Facebook a Spitalului Militar Central „Carol Davila” din București că deși RMN-ul rămâne unul din cele mai fidele moduri de redare a structurilor musculo-scheletale, ecografia începe să câștige din ce în ce mai multă popularitate, din următoarele motive:

1. Permite vizualizarea în dinamică a structurilor. Pacientul poate fi rugat să mobilizeze diverse segmente în timpul procedurii, pentru a analiză dacă raporturile dintre elementele anatomice sunt păstrate, dacă există semne de compresii, rupturi, ce nu se vizualizează în poziție de repaus;

2. Permite efectuarea de puncții ghidate în timp real, care asigura o acuratețe crescută a administrării substanțelor farmacologice în articulație, la nivelul burselor, în tendon/ peritendon, în chisturi sau intramuscular atunci când se dorește injectarea unui mușchi specific cum se întâmplă în cazul administrării de toxina botulinica. Utilizarea ghidajului ecografic reduce foarte mult incidentele legate de tehnică deoarece se vizualizează în timp real traiectul acului, evitând structurile care nu se doresc a fi puncționate. Alte tipuri de intervenții ce se pot ghida ecografic sunt puncțiile biposie de formațiuni musculo-scheletale, hidrodisecțiile, eliminarea calcificărilor prin tehnici de barbotaj, puncții aspirative de chisturi, blocuri locale de nerv.

3. Este o tehnică rapidă, pacientul primește rezultatul la finalul investigației. Se poate adopta o atitudine terapeutică imediată, în cazul urgențelor, examinatorul putând fi în același timp și clinician, și integrează informația în context clinic. Dacă există urgență traumatică, examinatorul poate face evaluarea chiar pe teren, imposibil de efectuat în cazul celorlalte investigații imagistice MSK;

4. Ecografia MSK poate genera imagini de înalta calitate, chiar similare cu cele RMN în cazul aparatelor de înalta performanță;

5. Poate da informații despre metabolismul local, cu orientarea către patologie acută/cronică

6. Poate fi aplicată la persoanele care dețin implanturi metalice non compatibile RMN;

7.  Este o procedură neiradiantă și noninvazivă;

8. Poate fi utilizată și de pacienții cu claustrofobie, spre deosebire de RMN;

9. Nu necesită pregătire prealabilă a pacientului, sau administrarea de substanță de contrast;

10. Are un raport cost eficientă mai bun în comparație cu alte tehnici de examinare musculo-scheletală: RMN sau CT;

11. În cazul sindroamelor algice, permite vizualizarea țintită, chiar pe zona dureroasă;

Infiltrațiile „în orb”, ghidate după repere de suprafață, s-au practicat dintodeauna, însă posibilitatea vizualizării structurilor în timp real oferă o nouă dimensiune, mult mai complexă a actului medical, crescând eficientă tratamentului propus, prin precizia administrării și minimizarea reacțiilor adverse legate de tehnică injectării, au arătat cei doi specialiști. 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel