Efectele anemiei asupra sistemului cardiovascular

Există numeroase efecte ale anemiei asupra sistemului cardiovascular. Potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA și a Institutelor Naționale de Sănătate, deficiența de fier este una dintre cauzele principale ale acestei condiții, deși anumite afecțiuni medicale, precum cancerul care pot provoca dezechilibre in organism care duc la anemie. 

Corpul uman are nevoie de fier pentru a produce hemoglobină, care transportă oxigen din plămâni către țesuturile și organele corpului. Anemia este deosebit de periculoasă pentru sistemul cardiovascular, notează Livestrong

Livrarea oxigenului

Livrarea scăzută de oxigen în țesuturi și organe este unul dintre efectele principale ale anemiei asupra sistemului cardiovascular. Conform Asociației Americane a Pacienților cu boli Renale(AAKP), în timp ce anemia este caracterizată prin scăderea livrării de oxigen în țesuturi, țesutul muscular este în special afectat. Institutul Național al Plămânului și al Sângelui (NHLBI), o divizie a Institutelor Naționale de Sănătate, afirmă că o persoană cu anemie are un număr mai mic decât de obicei de globule roșii (globulele roșii nu conțin suficientă hemoglobină). În ambele situații, corpul unei persoane obține suficient sânge oxigenat, ceea ce poate provoca oboseală sau alte simptome. În timp, afirmă NHLBI, livrărea scăzută de oxigen de către sistemul cardiovascular poate provoca leziuni ale inimii și creierului, împreună cu leziuni ale celorlalte organe ale corpului și, în unele cazuri, anemia poate cauza chiar moartea.

hematocrit

Anemia afectează hematocritul, o măsură a procentului din volumul de sânge întreg, inclusiv plasmă, format din globule roșii. Potrivit Institului Național de Sănătate, hematocritul unei persoane depinde de numărul de globule roșii și de mărimea globulelor roșii ale acestuia. NHLBI adaugă faptul că hematocritul cuantifică cantitatea de globule roșii din spațiu preluate în sângele unei persoane și că o hemoglobină sau un hematocrit scăzut este un semn al anemiei. Consiliul Național de Anemie, o resursă online pentru pacienții cu anemie și îngrijitorii acestora, afirmă că anemia este clasificată drept ușoară, moderată sau severă, în funcție de cât de mult nivelul de hematocrit al unei persoane este sub limita normală. Nivelurile normale de hematocrit pentru bărbați sunt de 39 la sută sau mai mari, ceea ce înseamnă că, într-o probă de sânge, 39 la sută sau mai mult din volumul probei de sânge ar trebui să fie globule roșii. Valorile normale ale hematocritului pentru femeile care nu sunt gravide sunt de 36% sau mai mari.

Ritm cardiac

Frecvența cardiacă în repaus (numărul bătăilor inimii în fiecare minut în repaus) este afectată în mod semnificativ de anemie. Potrivit Universității din Maryland Medical Center, ritmul cardiac crescut (tahicardie) este unul dintre cele mai frecvente simptome ale anemiei cu deficit de fier. Frecvența cardiacă în repaus este mai mare la persoanele cu anemie din cauza numărului redus de globule roșii prezente în sistemul circulator. Deoarece există mai puține globule roșii disponibile pentru a livra cantitatea corespunzătoare de oxigen țesuturilor și organelor corpului sau pentru că fiecare globulă roșie transportă mai puțin oxigen către celule, inima pompează mai repede pentru a circula celulele roșii disponibile mai rapid pe întreg teritoriul sistemul de menținere a celulelor în viață. Alături de o creștere a ritmului cardiac în repaus, anemia provoacă, de asemenea, o frecvență cardiacă prelungită, atunci când se face efort. După exercițiile fizice, durează mai mult decât în mod normal pentru inimă să revină la o frecvență cardiacă rezonabilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel