Efectele surprinzătoare ale consumului zilnic de ciocolată. Ce se întâmplă în organism
Este recomandată ciocolata cu gradul cel mai mare de cacao.
Ciocolata este una dintre cele mai populare produse dulci din întreaga lume, puțini fiind cei care nu o îndrăgesc. Indiferent de forma sub care se consumă, fie că e în înghețată, biscuiți, ciocolată caldă au clasica tabletă de ciocolată, sunt mulți care o savurează.
Ce se întâmplă însă în organism în cazul unui consum regulat? Nutriționista Courtney D'Angelo, autoarea cărții Go Wellness, susține că există efecte surprinzătoare. Este important să rețineți că nu toată ciocolata este creată la fel. Cacao, în forma sa naturală, este plină de antioxidanți și nutrienți sănătoși, astfel că varianta ciocolatei negre este adesea mai sănătoasă decât alte tipuri care vin cu adaos de zahăr.
Îmbunătățește sănătatea inimii
Ciocolata neagră a fost asociată cu o posibilă îmbunătățire a sănătății inimii datorită puterii antioxidanților (flavonoizi).
”Există antioxidanți în ciocolata neagră care pot crește circulația sângelui în inimă, pot reduce riscul de coagulare și chiar s-a dovedit că scad tensiunea arterială”, spune D’Angelo. Altfel spus, ”o relație sănătoasă cu ciocolata ar putea reduce riscurile de accident vascular cerebral și al bolilor de inimă”, susține D'Angelo, citată de EatThis.
Poate reduce stresul
Unele studii au dovedit că un consum zilnic de ciocolată pot să vă binedispună.
„Dacă vă gândiți bine, consumul de ciocolată aproape întotdeauna vă îmbunătățește starea de spirit, iar studiile arată că persoanele care mănâncă ciocolată au raportat că se simt mai puțin stresate”, spune D’Angelo. „Cercetătorii cred că acest lucru se datorează modului în care ciocolata poate avea un impact pozitiv asupra sănătății inimii, deoarece stresul este un factor de risc al bolilor cardiovasculare”.
Ciocolata neagră versus ciocolata cu lapte
În timp ce ciocolata neagră conține multe substanțe nutritive utile, ciocolata mai procesată, cum ar fi ciocolata cu lapte sau albă, poate fi plină de zahăr adăugat.
”Anumite tipuri de ciocolată pot fi o sursă de calorii goale, ceea ce înseamnă că organismul tău primește în primul rând calorii și foarte puține vitamine, minerale sau fitonutrienți”, spune nutriționistul Trista Best. De altfel, acesta atrage atenția cu privire la consumul de ciocolată procesată, subliniind faptul că un consum regulat poate duce ”la schimbări de dispoziție, la creșterea foamei și la alte potențiale efecte secundare negative, cum ar fi creșterea glicemiei.”
Doza de magneziu
”Ciocolata conține magneziu, care are multe beneficii și este un mineral care se găsește în mod natural atât în pământ, cât și în corpul uman", spune Best. ”Este vital pentru viață, deoarece este conținut în fiecare celulă a corpului și este important pentru îndeplinirea multor funcții corporale. Acest mineral este important și pentru sănătatea creierului și nu numai că acționează în interiorul creierului pentru starea de spirit și susținerea cognitivă, ci și în afara creierului, în vasele de sânge."
De reținut că un conținut mare de cacao din ciocolata neagră vine ”la pachet” cu o valoare nutritivă mai mare, deci și cu o doza mai mare de magneziu.
-
-
Ce înseamnă, de fapt, "A se consuma de preferință înainte de"04.11.2025, 19:23
-
Apneea de somn devastează creierul04.11.2025, 18:21
-
-
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Bea asta zilnic și trăiești mai mult. Băutura banală care îți curăță arterele, reduce stresul și prelungește viața
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
