EFECTUL secundar BENEFIC al COVID-19! Cum i-a afectat pe unii oameni

Dana Lascu / 04 ian 2021 / 23:39
Femeie, toamna în parc. Foto: Pixabay
Femeie, toamna în parc. Foto: Pixabay

Cercetătorii au descoperit că pandemia COVID-19 are și un efect secundar benefic pentru unii oameni. Iată despre ce este vorba: 

De ce este nevoie pentru ca unii oameni să-și dorească să iasă din cază și să fie în mijlocul naturii? Pentru unii orășeni înrăiți, a fost nevoie de pandemia COVID-19, răspund cercetătorii.

Noul studiu a constatat că 26% dintre persoanele care au ieșit în parcuri în primele luni ale pandemiei COVID-19 în anul precedent o făcuseră rar - sau niciodată!
Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Vermont (UVM), este unul dintre primele care au explorat modul în care COVID-19 a schimbat relația americanilor cu natura. Cercetarea a fost publicată în jurnalul PLOS ONE (link direct studiu).

„La fel ca mulți oameni, am observat o creștere mare a numărului de vizitatori în pădurile și parcurile urbane în primele zile ale pandemiei”, a declarat autorul principal al studiului, Brendan Fisher, de la Universitatea din Vermont (UVM). „Am vrut să înțelegem cum oamenii folosesc natura locală pentru a face față provocărilor fizice și mentale ale pandemiei COVID-19”, a continuat acesta.

Loc de socializare, liniște și exerciții

Pentru studiu, cercetătorii au studiat vizitatorii a 25 de parcuri și zone naturale din jurul Burlington, Vermont, o zonă cu aproximativ 214.000 de rezidenți, sau aproximativ o treime din populația statului. Echipa a studiat un eșantion de peste 400 de persoane, pe măsură ce au fost introduse restricțiile - inclusiv distanțarea socială, închiderea afacerilor și a școlilor, și restricțiile de călătorie.

Pe măsură ce au fost introduse restricții COVID-19, aproape 70% dintre utilizatorii parcurilor și-au sporit vizitele în natură. Un număr copleșitor de respondenți - 81% - au raportat o importanță crescută pentru aceste zone și accesul la acestea. Aproape 70% dintre vizitatorii care înainte veneau rar sau deloc, au spus că accesul la aceste locuri în timpul COVID-19 este foarte important.

În timp ce 27% dintre subiecți au raportat că și-au redus dimensiunea grupului cu care se întâlneau în parc, 11% dintre vizitatori și-au mărit dimensiunea grupului în timpul pandemiei COVID-19. Acest lucru se adaugă celor 17% dintre respondenți care au raportat că aceste arii naturale le-au oferit de fapt spații sigure pentru a socializa.

Cele mai frecvente motive ale celor care au mers în parcuri au fost: ieșirea în aer liber, exercițiile fizice, conectarea cu natură, găsirea liniștii, păsările, plimbarea câinilor și timpul petrecut cu copiii. Cercetătorii au descoperit că 66% dintre oameni au folosit aceste zone naturale pentru a-și găsi liniștea și 32% au raportat că acestea sunt spații de contemplare, activități care s-au dovedit a reduce stresul.

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy