Embolia amniotică, ce a pățit Andreea Bălan, un caz de două ori rar

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Andreea Bălan și fetița ei Clara Maria. Foto: Facebook / Andreea Balan
Andreea Bălan și fetița ei Clara Maria. Foto: Facebook / Andreea Balan

Embolia amniotică, afecțiunea care a pus-o în grea cumpără pe cântăreața Andreea Bălan, este mai mult decât rară. Adică apare rar și mai mult la femeile care nasc natural, nu prin cezariană, a explicat EXCLUSIV pentru DC NEWS și DC MEDICAL, dr. Emel Nuraltay, medic specialist obstetric-ginecologie, șeful Secției de Obstetrică de la Spitalul Clinic Sanador. Iată de ce se întâmplă și cât de periculoasă este: 

În primul rând, embolia amniotică se întâmplă brusc, fulminant și este extrem de greu de abordat. „Nu poate fi anticipată! Embolia amniotică se întâmplă. Nu avem niciun semn premergător că s-ar putea întâmpla asta. La momentul extracției placentei, de cele mai multe ori, pentru că atunci presupunem că este momentul când se întâmplă, o parte din lichidul amniotic existent intră în circulație la nivelul sinusurilor vasculare rămase desfăcute în momentul când placenta se decolează din interiorul uterului. Complicația este extrem de gravă, pentru că următorul pas este embolia. Aceste micro-particule de lichid se duc și se împrăștie în țesuturi. Sigur, redutabil în partea superioară. Plămâni, cord, creier. Stop cardio-respirator, evident, care dacă nu e resuscitat în secunde, pierdem gravida / lăuza", a explicat dr. Emel Nuraltay, medic specialist obstetric-ginecologie, șeful Secției de Obstetrică de la Spitalul Clinic Sanador, cum decurg lucrurile.

Viața pacientei, în mare pericol

Medicul spune că într-o astfel de situație, când totul se schimbă în câteva secunde, contează foarte tare cât de repede reacționează echipa și ce are la îndemână, pentru că problemele se declanșează în cascadă.

„Practic, nu ai ce terapie să faci! Mai mult decât atât, este urmat întotdeauna de o tulburare de coagulare majoră, care se cheamă tulburare intravasculară diseminată, în sensul că toți factorii de coagulare existenți în sânge se aglutinează, duc la formarea de microtrombi (cheaguri de sânge foarte mici, n.r.), peste tot în vase. Și practic se produce o ischemie, o necroză, o impotență a sângelui să vascularizeze organismul. Dacă nu sunt luate măsuri de terapie intensivă imediată și majore, pacienta, de cele mai multe ori, se pierde", explică riscul dr. Emel Nuraltay.

Caz extrem de rar din două motive

Cazul Andreei Bălan e cu atât mai rar cu cât embolia amniotică apare mai frecvent în timpul nașterii naturale și mai puțin în timpul cezarienei, „pentru că atunci are loc un gradient de presiune care determină lichidul, bulele sau particulele de lichid să intre în sânge, decât la nașterea prin cezariană".

„Embolia amniotică în timpul unei cezariene este un caz absolut excepțional!" punctează medicul. Culmea e, că chiar și la nașterea naturală aceste cazuri sunt extrem de rare.

„Eu, personal, am văzut un singur caz de embolie amniotică, și am 22 de ani de meserie. A fost la o naștere naturală. Din păcate, pentru că ne aflam într-o sală de nașteri cu posibilități de terapie intensivă nu imediată, ci la câteva minute, acum mulți ani, mama s-a pierdut, iar copilul născut a decedat și el la câteva ore după naștere. Se născuse cu scor Apgar 1. Avea doar cordul care-i bătea extrem de încet", își amintește dr. Emel Nuraltay.

Doar experiența a contat

Revenind la cazul foarte rar de embolie în tipul unei nașteri prin cezariană, medicul spune că aici doar experiența a contat.

„Prezența mamei pe masa de operație și sesizarea de către medicul anestezist cu experiență în anestezie și terapie intensivă a făcut ca acest caz de embolie amniotică în timpul cezarienei să iasă. A fost o chestie de secunde și de noroc. (...) E incredibil, a fost norocul nostru al tuturor. Din fericire, copilul se născuse deja. Copilul este foarte bine, este o fetiță sănătoasă, voioasă, care o să se bucure de mama ei de acum încolo, ceea ce este absolut senzațional. Dar, repet, a contat echipa, au contat dotările, posibilitatea noastră de a accesa medicație dedicată, care este foarte scumpă și care există, o avem la îndemână, și, sigur, după stopul cardio-respirator resuscitat, posibilitatea noastră de a investiga post operator imediat, prezența sau nu a diverselor deficite pe celelalte aparate și sisteme", a continuat specialistul Sanador.

O sperietură groaznică cu final fericit

E vorba de investigații cardiace, pneumologice și neurologice care i-au fost făcute cântăreței imediat. „Cam trei – patru săptămâni după naștere este în continuare sub risc. Sigur, a beneficiat de tratament anticoagulant pentru că am dorit să evităm toate complicațiile care pot genera din această disturbare a echilibrului coagulării. A fost foarte strict monitorizată și este înstare bună, la ea acasă, în acest moment, alături de fetițele ei", a conchis dr. Emel Nuraltay.

Ce alegi? Naștere naturală sau cezariană? Ce beneficii și ce riscuri au fiecare, vezi în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel